Dragan Milašinović: BALKANSKE SKICE – MAJA NA PUTU SVILE

0

Iako je podudarnost verovatno sasvim slučajna ima neke simbolike u time što je, upravo u danu kada predsednik Srbije započinje posetu SAD, u Srbiju stigao Džang Deđijang, Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine ili ti, narodski rečeno, prvi kineski parlamentarac. Visoki kineski gost ostaće tri dna, a protokolarni domaćin biće mu Maja Gojković, što nije naročito reprezentativno, ali Vučić očigledno nije razmišljao o visokim parlamentarnim posetama kada je birao predsednika parlamenta. Budući da će u čast gospodina Deđijanga biti održana svečana sednica sroske Skupštine, na kojoj će se on obratiti poslanicima, ostaje nam da se nadamo da se Maja na njoj neće zaplakati i da će se suzdržati od kinjenja opozicije. A ostalo, kako bude.

Džangu je na Aerodromu „Nikola Tesla” priređen svečani doček uz najviše počasti, postrojenu Gardu Vojske Srbije, a takođe je tradicionalno poslužen pogačom i solju. Priređen je i kulturno-umetnički program, uz prisustvo dece u narodnoj nošnji koja su nosila zastavice dve zemlje i uručila cveće Džangu i njegovoj supruzi.

Gojković i Džang su potom, zajedno s predstavnicima delegacija srpskog parlamenta i Svekineskog narodnog kongresa, položili vence i odali počast stradalima u NATO bombardovanju kineske ambasade u Beogradu 1999. godine. Na mestu tog zločina na Novom Beogradu, počast je odata uz postrojenu Gardu Vojske Srbije i himne dve države.(1) Ovakav protokol je sam po sebi, bez sumnje, značajna simbolična poruka dve zemlje.

Radni deo posete otpočeo je potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između Skupštine Srbije i Svekineskog narodnog kongresa, što je formalno još korak dalje u razvoju odličnih bilateralnih odnosa. Tom prilikom Džang Deđijang je izrekao sjajnu političku misao kojom je obuhvatio praktično sve što se o odnosima dve zemlje može reći:

„Naši bilateralni odnosi su izdržali iskušenja vremena i promena situacije na međunarodnoj sceni, dobro se razvijaju i zrače novu vitalnost iz stare tradicije”(2)

Dostojno Lao Cea. Pretpostavljam da nam je stavio do znanja kako Kina pamti da su peto-oktobarski pučisti kao jednu od svojih prvih aktivnosti ukinuli liniju Beograd-Peking, i uz podsmehe pogazili još mnogo toga što je Slobodan Milošević učinio u približavanju Srbije i Kine. Danas, za tu istu liniju, Maja Gojković je zamolila svog visokog gosta: „U tom smislu, očekujemo uspostavljanje direktne avio-linije između Beograda i Pekinga ili nekog drugog grada u Kini”, rekla je ona u svom obraćanju nakon potpisivanja Memoranduma. Pa, neka mi onda neko kaže kako je Đinđić bio vizionar.

Maja Gojković, da je pohvalimo, nije zaboravila da svom gostu zahvali za podršku Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i poruči mu da će Srbija nastaviti s podrškom politici jedne Kine, do čega Kinezi veoma drže.

Valja istaći da je neposredno pred posetu Deđijanga, 11.jula 2017. u Beogradu, potpisan ugovor između Instituta za evropske studije Kineske akademije društvenih nauka i Instituta za međunarodnu politiku i privredu Srbije čime je naš Institut postao regionalni centar za upravljanje naučnim projektima u formatu saradnje „16+1” (Novi put svile).(3)

Visoki gost iz Kine će pored svečane sednice srpskog Parlamenta imati i susret s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić a potom će zajedno sa njom i svojim domaćinom, Majom Gojković, obići Železaru „Smederevo” i Termoelektranu „Kostolac B”, dva najveća investiciona projekta u Srbiji.

Sve ovo pokazuje koliko Kina planski i sveobuhvatno gradi svoj novi ekonomsko-politički megaprojekat i koliki strateški značaj pridaje Srbiji, razbijajući u paramparčad glupost kako Srbija nema alternative. Ima ih itekako. Jer nije tek tako visoki kineski gost rekao Maji Gojković: 

„Da grabimo istorijsku šansu izgradnje ’Pojasa i puta’ i da intenziviramo prijateljsku razmenu i saradnju i stvaramo još čvršću sudbinsku zajednicu Srbije i Kine”(4) 

Valjda će to, sem Maje, imati još ko da čuje 

______________________________

  1. www.politika.rs/scc/clanak/385029/Dzang-Dedijang-stigao-u-Srbiju
  2. Isto
  3. www.politika.rs/scc/clanak/384774/Srbija-najaktivnija-clanica-projekta-Novi-put-svile
  4. www.politika.rs/scc/clanak/385029/Dzang-Dedijang-stigao-u-Srbiju
FSK

POSTAVI ODGOVOR

*