Драган Милашиновић: БАЛКАНСКЕ СКИЦЕ – Они који не славе Видовдан

0

Када не би, попут безглаве муве, јурио из самита на самит, са обиласка на отварање, из фабричких хала у школске WC-ее, уз све то срљајући из изјава у интервјуе, када би мало застао и ослушнуо себе, вероватно би и сам Вучић био изненађен. Можда би мало застао и нешто променио у ономе што ради, а што не да је лоше већ је катастрофално. 

Али, не, нема он времена да застане и ослушне. Србија мора де се мења. А све је плаћено унапред. И зато све подсећа на хаос. Само дан након што је за швајцарски „Блик“ изјавио: Желим да кренем новим путем – за Србију. Желим да отворено и фер разговарамо о решењу косовског конфликта. Иако Срби за то још нису спремни, нећу попустити… (1), он се у Крагујевцу обрецнуо на новинаре: „Прекините да измишљате. Позив на дијалог је позив на разговор. Ни са какавим предлогом нисам изашао, нити ћу да излазим док не саслушам све“(2). 

Како нормалан човек да ово схвати. Ком Вучићу да верује? О чему да се води дијалог, ако нема никаквог предлога? Како ће се он одвијати? Са ким? Ко су ти сви које Вучић хоће да саслуша? И када да саслуша друге, кад очигледно нема времена да чује ни себе? Спадам ли у те које хоће да саслуша (ако буде стигао) и ја и моје колеге са ФСК-а, са нашим јасним ставовима које свакодневно износимо? 

Да ствар буде гора Вучић нам је из Крагујевца поручио да се дијалог већ одвија, иако је још пре неки дан тврдио да ће он почети тек у септембру! Као пример навео је медијске изјаве Бориса Тадића и Војислава Шешеља, према којима је очигледно имао ироничну, да не кажем саркастичну ноту. „Добро је да учествује у дијалогу. Ми то поздрављамо. Добро је да чујемо свако мишљење, од оних које смо чули од господина Шешеља са Лазаревим клетвама, до Тадића са столицом у Уједињеним нацијама за Косово…”(3) 

Нисам сигуран да му је баш паметно помињање Лазареве клетве у контексту у којем ју је поменуо, без обзира што он, очигледно, сада верује у “Неимара свију светова”(4) или неку другу рогату сподобу из пантеона ока у троуглу. Али, имаће времена да мисли о томе. 

Но, те изјаве о предлогу на дијалог, ваљда, нису дијалог. Иначе би могао да помислим да је и онај Тачијев интервју Танјугу део дијалога. А он нам је тамо већ открио и око чега ћемо водити „дијалог“ и шта ћемо прихватити. Видовит човек. Сви који попију кафу са Вучићем некако постају видовити. А не славе Видовдан!

И уопште, о Косову ових дана најгласнији су они који не славе Видовдан! Са Вучићем на челу…______________________________

  1. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/vesti/aleksandar-vucic-iako-srbi-za-to-jos-nisu-spremni-zelim-da-krenem-novim-putem-u-vezi-kosova/
  2. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/vesti/aleksandar-vucic-nemam-jos-nikakav-predlog-pred-dijalog-o-kosovu/
  3. Исто
  4. Врховно биће у масонској космологији

Фонд Стратешке Културе

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*