Драган Милашиновић: БАЛКАНСКЕ СКИЦЕ – Шиптарски пара – парламент

0

Дуго одлагано конститутисање тзв. “Скупштине Косова”, које је Тачи заказао за 03.08.2017., само је потврдило оно што смо већ више пута констатовали на страницама овог портала – шиптарска парадржава клизи у озбиљну политичку кризу, а ниједна од три политичке групације, без обзира на Харадинајеве најаве, нема неопходну већину да самостално састави владу.

Након што је, са готово два сата закашњења, почела у прилично конфузној атмосфери седница је, након полагања заклетве “посланика”, прекинута и накратко настављена у 15 часова, а када је постало јасно да кандидат Тачијеве “ратне коалиције” за председника парламента, Кадри Весељи (који је ту функцију обављао и у претходном сазиву) нема потребну већину за избор, седница је одложена за сутрадан (петак, 04.08.2017) и то на захтев Весељијевог партијског и коалиционог колеге Енвера Хоџаја. Било је то својеврсно признање пировог победника мајских избора, тзв. “ратне коалиције” Тачи-Харадинај-Љимај, да нису у стању да успоставе контролу парламента.

Својеврсни пораз потврдио је нешто касније и несуђени председник “парламента” Кадри Весељи изјавивши да ће коалиција око Тачијеве ДПК предложити другог кандидата за ову функцију, при томе оптуживши Куртијево “Самоопредељење” за опструкцију рада парламента:

„Самоопредељење је синоним блокаде Косова, закона и свега“ – нагласио је Весељи и наставио –  „После 11. јуна они су се охрабрили и постали мајстори реторике и застрашивања, али ово неће проћи код ДПК. ДПК није блокирајућа партија и неће дозволити да се блокирају процеси“, поменувши да им у томе помаже и Мустафина ДСК.(1)

Но, Весељијеве речи пре су израз немоћног беса него  најава осмишљене политичке акције. Пре тога представници друге две коалиционе групације, “Самоопредељења” и коалиције око Мустафиног “Демократског савеза Косова”, најавили су да неће подржати избор председника “парламента”, ако Весељи буде кандидат, без обзира што се зна да групација са највише посланика даје “председника скупштине” и да је уобичајено да она сама одређује свог кандидата.

Да посетимо да тзв. “ратна коалиција” окопљена око Тачијеве ДПК има 39 посланика, “Самоопредељење” 32, а коалиција Мустафа-Пацоли 29 посланика, па је сходно томе захтев “Самоопредељења” да ДПК “предложи кандидата прихватљивог за све”(2), више формална демонстрација тренутне политичке моћи, него било шта друго. А јавна најава ДПК да ће то учинити, и то кроз уста самог Весељија, отворено узмицање слабије политички позиционираног, без обзира на највећи број посланика. 1:0 за “Самоопредељење” и то у гостима.

Истина, изјава Весељија, може бити и припрема терена за Тачијево одбијање да „Самоопредељењу“, као другопласираном понуди мандат, ако му опција са Харединајем пропадне, али и расписивање нових избора за Тачија и Харадинаја биће велики пораз.

Ветар у леђа “Самоопредељењу” свакако је дало и присуство конститутивној седници Вилијама Вокера, који очигледно већ увелико ради на свом најављеном пројекту “уједињења свих Албанаца”, а који већ дуго има изузетно блиске везе са Куртијем, без обзира што му ни Харадинај није стран.(3)

За то време посланици Вучић-Вулинове “Српске листе” очигледно изгубљени у инструкцијама које добијају из Београда, као да не виде шта се дешава. Пре почетка седнице новоизабрани шеф ове српске групације, која по налогу Вучићевог режима практично признаје Косово за самосталну државу, Горан Ракић, изјавио је:

„Водићемо рачуна о интересима српског народа, а подржаћемо избор председништва јер не желимо да будемо кочница за формирање институција. О евентуалној подршци за формирање владе разговараћемо тек након избора председсника, а о учешћу у влади такође ћемо разговарати са битним партнерима уколико би наш улазак у владу значио бољи живот српског народа на КиМ”(4)

Ко разуме схватиће. Ја признајем да моја памет не досеже тако далеко да схвати смисао ових општих фраза и испразних флоскула, мада сам сигуран да ће “Српска листа” урадити све што буде већ договорена Вучић-Тачијева линија. 

У сваком случају, шта очекивати од шиптарске пара-државе, него пара-парламент. Може бити да ће опет америка морати узети ствар у своје руке. Сачекајмо да видимо шта ће нам, данас (04.08.2017), донети једна очигледно бурна политичка НОЋ на Косову.

_____________________________________

  1. www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2827013/veselji-dpk-ima-drugog-kandidata-za-predsednika-skupstine.html
  2. www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2825757/konstitutivna-sednica-kosovskog-parlamenta-vilijam-voker-gost.html
  3. Исто
  4. Исто

ФСК

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*