Драган Милашиновић: Балканске скице – Сва Вучићева лица и ХЕРОЈИ КОШАРА

0

„И данас када смо коначно почели да памтимо, важно је рећи не само да је Тибор Церна био Мађар, а био је, и да је био јунак, а био је, и да нам је све дао, а дао је, већ да је у тих 108 војника било и Срба, Црногораца и један Рус, и све време су знали да вечно остају ту, што је за њих била светиња, у својој земљи, Србији“

Александар Вучић, Дебељача 14.06.2017.(1)

Ове речи новог председника Србије, изговорене на откривању споменика Тибору Церни, једном од 108 погинулих хероја Кошара,  као почетак обележавања годишњице битке на Кошарама у складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја Србије, могле би значити почетак повратка Себи и оздрављења, национално, тешко рањене Србије. Само, када би се Александру Вучићу могло веровати! 

Али, ко да верује човеку који је променио више лица него кошуља, који никада није дао реч а да је није погазио и никада обећао а да је испунио.

Ко да верује политичару који је, када је омирисао власт, Западу покајнички рекао како се променио и схватио да је, у време када сте Ви гинули, погрешно мислио. А мислио је како је српски патриота и Министар информисања у Милошевићевој влади. 

Пре само неколико дана, по ко зна који пут, рекао је како не смемо робовати прошлости и како морамо отворити унутрашњи дијалог о „Косову“. А знамо шта то значи. И Ми живи, и Ви мртви. Сада се досетио Вас и првог међу Вама једнакима, који је у тренутку док га је рушио други снајперски метак изговорио чувене речи: “За ову земљу вреди умрети”(2) 

Лагао бих када бих рекао да ме тај Вучићев гест није дирнуо. Још више би лагао ако бих рекао да се не бојим како то није припрема за неку нову издају, ново одрицање од српског Космета, ново убијање Ваше мртве младости. 

Јер, лаже ОН да сте Ви погинули да би Ми живели боље, “градили нове путеве, фабрике школе”(3). Не, Ви сте били војници на задатку, погинули да би Космет остао српски, да би Кошаре остале наша гранична караула. Онима који су потписали и имплементирали Бриселски споразум, а који данас не могу ни да уђу на Косово и Метохију, џабе су све израбљивачке фабрике, сви лажни “инвеститори” и проклете све куће које по Дедињу граде.
И стићиће их Клетва Лазарева, и клетва Ваша, младићи наши лепи, младости наша покошена, божури наши у Вечност уткани.

Јер Ви, хероји Кошара, и мртви и живи, Ви сте историја писана крвљу и борбом. И Ви сте граница, а не они који са Харединајем станове праве, а са Тачијем кафенишу од Брисела до Приштине.

Слава палим херојима Кошара, а преживелим јунацима желим свако добро од Бога и људи!

_____________________________________

(1) www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2768579/otkriven-spomenik-vojniku-sa-kosara.html

(2) Исто

(3) Исто

Фонд Стратешке Културе

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*