Dragan Milašinović: Haradinaj direktno prisutan na srpskoj političkoj sceni

0

Moje pitanje iz poslednjeg autorskog članka „Šta je sledeće u slučaju Haradinaj’“(1) aktuelizovano je novim saznanjem brže nego što sam očekivao. To saznanje, nažalost, pokazuje da Haradinajeva hidra svoje krvave pipke nije usmerila samo na pranje novca kroz podizanje stambenih objekata u Srbiji ili na korišćenje njene teritorije za šverc oružja i narkotika, već i za oblikovanje javnog mnjenja i uticanje na političke tokove i odluke vezane za odnos Srbije i Kosova. 

Obrazloženje ću početi pitanjem. Poznajete li lica, čije su se ruke tako prijateljski splele na fotografiji ispod?

Haradinaja sigurno prepoznajete. Njegova “francuska avantura” učinila ga je zvezdom Vučićevih tabloida. I ovaj čikica desno, koji je Haradinajevu krvavu, ali bogatu, ruku stegao sa obe svoje (valjda da mu njena „darežljivost“ ne pobegne) sigurno Vam nije nepoznat, ako Vas politika i malo zanima. Dušan Janjić. Politički analitičar. Direktor NVO zanimljivog naziva “Forum za etničke odnose”. I, čak, predesdnik nekakve političke stranke “Aktivna Srbija”, za koju verovatno niste čuli, ali nek se nađe.(2) Inače, zvaničnu političku karijeru počeo je 2012. godine kada je bio izabran za predsednika “Nove Socijaldemokratije”, stranke koja je upokojila “Socijaldemokratiju” Vuka Obradovića.(3) 

Relativno je čest gost na medijima bliskim vlasti, ne samo ove Vučićeve, već i mnogih prethodnih. Posebno kad se priča o Kosmetu i procesima koji prate njegovo odsecanje od Srbije, ili odnosima Albanaca i Srba, regionalnoj stabilnosti i sl.

U njegovim istupima uvek ima slobode da udari malo jednu, malo drugu stranu, ali zaključci i inovativni predlozi nekako uvek pretegnu na stranu Šiptara, a oštrica kritike na srpsku. Recimo, poznat je onaj njegov predlog  da se istovremeno uklone spomenici teroristima u Preševu i poginulim srpskim policajcima u Divosinu(4), koji je Dačić realizovao na terenu. A takvih “ideja” bilo je podosta.

Takođe, poznato je kako mu je Tačijeva Priština već godinama druga kuća, da se po njoj šepuri potpuno slobodno, kao i da je prvi decidirano najavio da će ukidanje srpskih institucija na severu Kosova biti uslov EU na putu srpskih evro-integracija, što se i dogodilo. Ovo, uz činjenicu, da se već godinama, nekad potuljeno, na svoj način, a nekad i potpuno otvoreno zalagao za ulazak Srbije u NATO, i isticao “neperspektivnost” odnosa sa Moskvom(5), donelo mu je oreol čoveka koji ima “moćne” veze u Briselu.

Ali, nema on nikakve moćne veze u Briselu. Čak ni jake. On je za njih NVO projekat kakvih imaju na stotine. Ova fotografija, zapravo, pokazuje odakle mu i informacije i zalaganja koja plasira kao svoja. I pozicije u Briselu. I debeo novčanik, naravno.

Sam Janjić tvrdi da je fotografija nastala 2012. godine u jednom prištinskom restoranu, a njen nastanak ovako objašnjava:

“Nisam prijatelj, već poznanik sa Haradinajem i sa njim sam se sretao u više navrata. Njegov deda je sahranjen na groblju u Beogradu, a moj na groblju kod Dečana, i 2012-13. smo u jednom restoranu razgovarali o tome. Tada je i nastala naša zajednička slika, koja sada izaziva burne reakcije.”(6) 

Izvori Večernjih Novosti koje su sliku prve objavile tvrde da je fotografija nastala 2016. godine, ali to je za našu priču potpuno nevažno. Nije bitno da li je krvavu ruku jednog šiptarskog zločinca prvi stegao kukavni Boris Tadić (Tačiju) ili bedni Dušan Janjić (“poznaniku” Haredinaju). Ni da li su i jedan i drugi to učinili zarad novca ili iz ubeđenja. Bitno je da su ti ljudi i danas prisutni na političkoj sceni, da iznose “svoje” ideje, analize, predloge i sl. koje utiču na oblikovanje srpskog javnog mnjenja baš u pravcu koji odgovara šiptarskim interesima. Mogu i da nam kažu da su to interesi našeg “evropskog puta” – svejedno je, jer ti se interesi zapravo poklapaju. Milion puta nam je iz Brisela rečeno da nema ulaska u EU bez priznanja Kosova. Implicitno i eksplicitno! Pa, sami birajte šta Vam više prija ušima. 

Na kraju, sam pogled na ovu fotografiju jasno pokazuje da Haradinaj i Janjić nisu samo obični “poznanici”, koji se viđaju jednom u dve godine, kako Janjić pokušava da predstavi. Govor tela i način na koji obe Janjićeve ruke drže Haradinajevu ukazuju da su oni ili bliski prijatelji i saradnici, ili da Janjić nešto važno od Haredinaja iščekuje, odnosno moli. Pogodite šta?!

U svakom slučaju, i ova slika pokazuje da su Haredinaj, i uopšte šiptarski lobi, mnogo duže idirektnije prisutni, na srpskoj političkoj sceni, nego što se obično misli i da je vreme da Vučić-Dačićevu popustljivost u Briselskom procesu razmotrimo i sa te strane. 

Uostalom, poznata je i ona Dačićeva kafa sa Tačijem u prištinskom hotelu Swiss diamond„, na marginama konferencije o razvoju Zapadnog Balkana, 2015. godine.(7) I to u četiri oka! 

Zato, gornju fotografiju treba prihvatiti kao našu realnost i poziv na otrežnjenje. Lako bi mi sa Haradinajima da nemamo svoje Janjiće. Ne kaže se uzalud kako jedna slika govori više od hiljadu reči. Probudi se Srbijo!

____________________________________

Odrednice:

  1. www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/male-postizborne-price-sta-je-sledece-u-slucaju-haradinaj/
  2. rs.n1info.com/a227030/Vesti/Vesti/Dusan-Janjic-kandidat-za-predsednika-Srbije.html
  3. www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=306&cl=37
  4. www.ceopom-istina.rs/politika-i-drustvo/srbija-u-nato-ili-zashto-verujem-dushanu-jan-i-u/
  5. www.ceopom-istina.rs/politika-i-drustvo/prorokovi-protiv-nato-lobista-u-avolem-advokatu/
  6. www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:644566-Janjic-srdacno-sa-teroristom-u-pristinskom-restoranu
  7. www.6yka.com/novost/77826/dacic-i-taci-na-kafi-u-pristini

 

 

FSK

POSTAVI ODGOVOR

*