Драган Милашиновић: МАЛЕ ПОСТИЗБОРНЕ ПРИЧЕ – ПОБЕДНИК И МЕКЕЈН

0

Док још стисак руке са Путином лебди у ваздуху, апсолутни победник избора на којима се, како су то ТВ камере показале, није крало на вреће већ на комаде, примио је у аудијенцију америчког сенатора Џона Мекејна, вођу америчке „дубоке државе“ и највећег непријатеља Путинове Русије који постоји.

Али, Мекејн није само руски већ и деценијски српски непријатељ и један од најватренијих заговорника бомбардовања Србије, а чак ни данас га нећете чути да каже о Србима коју лепу реч.

Апсолутни победник захвалио је Мекејну на свему и свачему, посебно на томе што је, како је рекао најчешће присутан амерички сенатор у овом региону”(1), као да овде долази због нашег добра а не својих интереса. Мекејн је, са своје стране, честитао Вучићу на убедљивој изборној победи, истрајавању на “европском путу” и “због тога што је Србија један од најактивних партнера САД у мешовитим вежбама”, а истакао је и да су САД најактивнији партнер Србије у војним вежбама са више од 90 заједничких активности годишње (2). Ко није знао нека зна. 

Мекејн се састао и са српским Министром одбране, Зораном Ђорђевићем и његовим сарадницима.

Посебно је важно што је Мекејн искористио територију Србије да нападне Путина и Русију и окриви их за хемијски напад у Сирији, али и „недавни покушај да се свргне влада у Црној Гори”(3). Окривио је Путина и за мешање у изборе у САД(4), чиме је са територије Србије упутио поруку да не признаје легитимитет садашњег америчког председника. На крају рекао је отворено, да отвореније не може бити како “Асад и Путин морају да схвате да не могу да победе у овом конфликту”(5) 

На ниједну од ових недоказаних оптужби на рачун земље пријатеља Вучић, као домаћин, није реаговао, а био је дужан да то учини. Али је зато на наручено питање новинара “да ли ће против Саше Јанковића бити поднета кривична пријава због ширења лажних тврдњи о изборима”(6), апсолутни победник одговорио: „Не желим да одговарам на то питање пред сенатором Мекејном. Не спадам у оне који би да користе прилику и критикују политичке противнике пред иностраним гостима”.(7)

Но, нема дилеме да је разговора о изборима било и да Мекејн није залуд помињао цивилни сектор и рекао да су дати “гласови вредни сваке заштите”(8).

Свакако, биће занимљиво како ће режим третирати протесте након посете осведоченог русофоба и србомрсца Џона Мекејна.

ФСКСРБ


(1 – 8) – www.politika.rs/scc/clanak/378089/Vucic-i-Mekejn-o-regionalnom-miru-saradnji-i-zajednickim-akcijama

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*