Драган Милашиновић: Мали Ђокица и војничке чизме

0

Вучић нас није поштедео ни на Васкрс. Он стварно никад не стаје, ради као црв. Уместо да као сваки верујући хришћанин васкршње јутро започне црквеном службом и паљењем свећа и да народу покаже да се ипак није одрекао Христа, како се све чешће говори, он се обрео у касарни „Народни херој Милан Тепић“ у Јакову, да дежурним војницима поквари опуштени празнични дан, а нама осталима пошаље уобичајену дневну дозу пост-изборних политичких порука. Као и већина владара када им се демократија затресе око ногу окренуо се војсци.

У ту посету није отишао сам већ, како протокол налаже, у пратњи министра војног  Зорана Ђорђевића и начелника генералштаба Љубише Диковића. Тамо су, пред војницама и камерама, они међусобно туцали јаја и десило се, својеврсно, чудо. Вучић није победио!  По први пут у новијој историји. Уствари, победио је, али није био апсулутни победник. Он је победио Ђорђевића, али је Диковић победио њега. Нису му то избори па да мора да победи он.

А за изборе објаснио је. Све. И шта „политичари“ хоће (он ваљда то није), и где је граница протеста и шта ће се десити ако РИК не прогласи његову победу. „Политичари данас терају људе на улицу да се боре за њих, а против народне воље. Не знам одакле им такве идеје. Тако мали Ђокица замишља да је могуће да промени народну вољу Онда би се правили избори за РИК, па кога РИК изабере тај је председник. “(1), објаснио је Вучић мало војницима, а мало више нама. А победу ће, благо забринутим војницима, ако већ не прогласи РИК, прогласити Управни суд. Тек да се зна. 

Но, како га ономад, на протесту, војни синдикат није питао за РИК и „политичаре“ већ за стандард и плате, премијер-председник је и ту најавио добре вести. Плате ће се, дабоме, повећати и то обрнуто пропорционално чиновима. Што мањи чин то веће повећање. Шта више годи ушима слабо плаћених од ове уравниловке? Најмање ће, по тој логици, добити генерали. Ко им је крив. Па, Диковић нека размисли хоће ли му опет разбити јаје?!

Осврнуо се Вучић и на стандард војни. Ту је, онако узгред, поменуо учињено. Сетио се да су, док је ту боравио као министар одбране, „наши војници су носили пешадинке и оне шумарке униформе, данас немамо проблема сви имају по два пара, плус резервни пар, плус резервне униформе…“(2)

Благо теби, војско! Дакле, твој синдикат тражи преко хлеба погачу. Имаш по два пара чизама, плус резервни пар, плус резервну униформу, а они закерају. Политизују. Е, богами, за четврти пар нема. Шта просветари да кажу што себи сами купују ципеле? … 

На крају је своју тираду завршио пригодном мудрошћу  „Наши људи и за Васкрс када су сви код куће морају да чувају нашу земљу“(3) 

Ма, прави студент генерације, шта да се каже! И све то морали смо слушати преко целог дана у васкршњим информативним емисијама. Опет и опет…

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ, СРБИЈО!

ФСКСРБ


(1) informer.rs/vesti/politika/129193/VUCIC-OPOZICIJI-Tako-mali-DJokica-zamislja-politiku-BIRA-RIK-PREDSEDNIKA-NEGO-GRADJANI

(2) www.youtube.com/watch?v=BfiUAGA5uGg

(3) www.blic.rs/vesti/politika/vucic-na-dorucku-u-kasarni-premijer-se-takmicio-sa-vojnicima-pobedio-i-ministra/dk3qgtd

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*