Драган Милашиновић: Наша Маја

0

У Србији је данас, након равно 50 дана, окончано изборно ванредно стање, започето 01.03.2017. године, суспендовањем рада парламента, од стране председнице Маје Гојковић “због предизборне кампање”, на које се она дефинитивно одлучила након “консултација” у влади Србије.(1) Пре тога дала је паузу после само пола сата рада на првој седници Скупштине у 2017. години, паузу која је потрајала 50 дана.

У образложењу своје одлуке, незабележене у историји парламентаризма, цинично је објаснила како одлуку да рад парламента суспендује до завршетка председничких избора доноси “ради одржавања политичке стабилности и очувања демократије”.(2) Овим чином њене бројне злоупотребе парламентарне функције зарад остваривања страначких интереса или спровођења Вучићеве самовоље, достигле су својеврсну кулминацију, при чему јој не недостаје дрскости и смисла за лагање отворених очију. Но, како год бојила свој срамни чин, нема дилеме да свако укидање редовног рада парламента значи и увођење својеврсног ванредног стања и да је одговорност за то једино њена, без обзира што знамо ко је од ње тражио да то учини. 

Отуда и не чуди што је јавност у Србији масовно доживљава као један од Вучићевих инструмената за понижавање и суспендовање званичних институција, па се тако њена оставка нашла као један од захтева “Протеста против диктатуре”, а враћање посланика у скупштинске клупе обележиле су две иницијативе за њено разрешење. Подносиоци су посланички клуб Демократске странке и покрет “Доста је било” Саше Радуловића.(3)

Госпођа Гојковић, као стручњак за процедуре, најавила је да приспеле иницијативе неће уврстити у дневни ред ове, већ ће томе посветити посебну седницу, којој неће председавати. Била је сигурна у себе и парламентарну већину која стоји иза ње.

Уосталом, иза ње је увек стајала парламентарна већина и по томе је Маја Гојковић пионир политичког прелетања у веће јато. И увек наша Маја. Вероватно да и не памти које је све странке и политичке опције заступала у својој политичкој каријери, а оно по чему је засенила све наше прелетачке политичке креатуре је што је, у јурњави за функцијама, напустила чак и сопствену странку, странку коју је основала и била јој лидер. Ето!

Но, њена способност прилагођавања превазилази чак и то чудо. Недавно се, приликом посете Ирану, забрадила у муслиманске одоре, тако да је аутор ових редова није препознао када је видео њену слику поред српске заставе.

Елем, привремени политички вагони наше Маје били су Војислав Шешељ, Војислав Коштуница, Млађан Динкић, чак и Веља Илић (увек када су били на власти), а сада удобно заваљена путује Вучићевом првом класом.

Само, где ли са таквим путницима путује Вучићев воз?!

ФСКСРБ

_____________________________________

(1) www.blic.rs/vesti/politika/maja-gojkovic-sednica-skupstine-srbije-nastavlja-se-posle-predsednickih-izbora/yfrhnx4

(2) Исто

(3) www.blic.rs/vesti/politika/dnevni-red-usvajali-3-sata-gojkovic-najavila-posebnu-sednicu-o-svojoj-smeni/exxz7kp

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*