Драган Милашиновић: ВУЧИЋ НА ПУТУ СВИЛЕ!

0

Тешко да је Александар Вучић могао и сањати бољу прилику да заокружи свој премијерски и отпочне председнички мандат од посете Кини и учешћа на међународном форуму “Један појас, један пут” у Пекингу, на коме ће учествовати председници и премијери 28 држава, међу којима је и председник Русије Владимир Путин.(1)

Будући да ће ово бити један од најзначајнијих економско-политичких скупова ове године у свету Вучић ће у Кини боравити од 13. до 16. маја и за то време имати низ активности везаних за сам форум, али и важне сусрете са светским званичницима и утицајним пословним људима на његовим маргинама. Први такав сусрет, са председником Турске, Реџепом Таипом Ердоганом, већ се догодио и имао је пријатељски тон, упркос евидентној Турској умешаности у најновије балканске нестабилности.

На самом форуму Вучић ће се као премијер Србије, са ореолом будућег председника, обратити два пута. Званичан наступ биће на тему ближе међуљудске размене, а његово друго обраћање очекује се током сесије Округлог стола о могућностима заједничке сарадње и развоја.(2)

Упркос свему што ће се дешавати на форуму круна Вучићеве посете Кини биће одвојени сусрети са председником Си Ђинпингом и премијером Државног савета Ли Кећангом, последњег дана боравка.(3) Након овог другог сусрета делегације две земље потписаће низ стратешких и економских докумената који ће значајно унапредити постојеће билатералне односе (Споразум о зајму са ЕКСИМ банком за финансирање Пројекта реконструкције и модернизације деонице Београд Центар – Стара Пазова, затим Анекс 3 Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре, као и Меморандум о утврђивању Акционог плана за трговину и инвестиције у пољопривреди.).

Поред ових, државних, делегацију Србије очекује низ непосредних сусрета са представницима највећих кинеских компанија заинтересованих за инвестирање у Србији. Са првом од њих, компанијом ЦНТЦ, разговори су већ обављени и она је најавила своје интересовање за учешће у процесу приватизације аеродрома „Никола Тесла“ и другим инфеаструктурним објектима у вредности од 5 милијарди долара.(4) Биће ту још десетак изузетно значајних контаката, међу којима и посета железари Тангстил, HNA Group итд.

Све у свему ово је велика прилика за Србију да се стратешки приближи земљама Евроазије у оквиру развоја Новог пута свиле као коридора за директну испоруку робе са Истока, што је привредна стратегија Кине коју ова земља промовише од 2013 године. У тој стратегији Србија има важно место како због свог географског положаја, тако и због традиционално добрих односа две земље. 

Остаје нам да се надамо да Вучић ову прилику неће упропастити чувањем западних интереса, како је то до сада много пута чинио, упркос томе што су у српској делегацији први оперативац Трилатерале у Србији, Зорана Михајловић – министарка за грађевинарство, саобраћај и инфраструкуру, и најбоље у власти позиционирани масон високог ранга, Горан Кнежевић – министар привреде.

Желимо им добар ветар на Путу свиле и патриотизам у срцима! Тада ни у економским резонима неће бити грешке!

ФСКСРБ


(1) rs.sputniknews.com/politika/201705101111115897-vucic-kina/

(2) www.dnevnik.rs/politika/vucic-sa-kineskim-investitorima-veceras-sa-erdoganom-13-05-2017

(3) Исто

(3) www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2017&mm=05&dd=13&nav_id=1259930

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*