Драган Милашиновић: Вучићеви избори су најскупља Пирова победа!

0

Како  време одмиче Вучићева убедљива изборна победа изгледа све релативније. Ништа није онако како цифре говоре. Број људи на улицама варира, али “Протест против диктатуре” не јењава. Малверзације Синише Малог, који се поред Вучића шепурио у изборној ноћи, постале су одједном доступне јавности и нема сумње да ће се о њима тек говорити. Маја Гојковић очигледно нема довољно кредибилитета, нити интелектуалних капацитета, да се одупре притисцима и Скупштину уведе у рутински рад па ово заседање парламента све више прераста у јавно бламирање режима.

На међународном плану подргрејавање приче о Великој Албанији из Тиране и Приштине, као и отворено сепаратистичке изјаве грађанина Србије Јонуза Муслијуа, као да у српском народу истерују на чистину смушеност српских власти и њихову попустљивост према велико-албанском пројекту. Уместо недвосмислене подршке српском интегритету, Дачићева посета Бриселу донела је Вучићу поруку да се “разговори” Београда и Приштине морају наставити, као и да демонстранти имају право на мирне протесте како би “изразили оно што их брине”(1) и да је “дужност власти да уђу у дијалог с људима”(2) како би се дошло до решења. Само, проблем је у томе што “људе” на улици “брине” Вучић и начин на који његов осиони режим врши власт. Да је он спреман на компромис они вероватно не би ни били на улици. Биће занимљиво како ће Вучић реаговати на ово „искушење“ свог европског пута.

Све у свему, тешко се може избећи утисак да су се и земља и Вучић после ових избора нашли у много већем степену нестабилности него што су били пре њих. А морало би да је обрнуто, посебно ако се узму у обзир цифре. 

А ту су и рачуни који су Вучићу већ почели да пристижу на наплату. Пошто још увек не знамо шта је обећао Мекејну, рећи ћемо да је први видљиви, исплаћени, рачун једногласни избор отвореног војвођанског сепаратисте, Ненада Чанка, за председника Одбора за европске интеграције Скупштине Србије.(3) Зна се да је Чанак као председнички кандидат био Вучићев питоми зец и како су његови представници гласали у РИК-у. Нема дилеме о чему се ради. Биће само последица, јер већ смо имали прилике да видимо како се тај лик односи према српским интересима. Али, кога је у Вучићевој гласачкој машини за то брига?!

Други рачун, о коме се шушка, а брзо ће се обзнанити, јесте место за Зукорлића у будућој влади Србије. А он је, нико и не крије, био чврсти ослонац Вучићевог сјајног резултата у Новом Пазару и “околини”.

Остало чекамо. Када се све буде сабрало и одузело чини се да ће ови Вучићеви избори бити најскупља Пирова победа за коју његова каријера зна…

ФСКСРБ


(1) www.blic.rs/vesti/politika/han-i-dacic-neprihvatljive-izjave-koje-prizivaju-promene-granica-na-balkanu/f8g8wfb

(2) Исто

(3)  www.kurir.rs/vesti/politika/niko-nije-bio-protiv-canak-jednoglasno-izabran-za-novog-predsednik-odbora-za-evropske-integracije-clanak-2799747

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*