Драган Станић: Јесу ли сви десничари неонацисти?

0

Одговор на текст Војислава Мартинова „Преокрет у култури сећања на Аушвиц и Сребреницу“

* Господо драга, једно је писати интелектуално релевантне текстове, а друго је слати доушничке извештаје

Уредништво листа Данас је на озбиљном искушењу, а мораће да одлучи хоће ли се понашати као објективне новине у функцији обавештавања јавности или ће бити пропагандно гласило против свега што се оцењује као политичка десница.

Ако је Данас схватио да су послужили као логистика комитетским јуришницима и да су исхитрено десничаре прогласили нацистима и фашистима, те да су се на тај начин огрешили о Матицу српску и Институт за европске студије, онда би традиционална форма извињења била сасвим прихватљива. Ко ради тај и греши!

Извињење, међутим, не очекујем од оних који идеју о једнодимензионалности човековог ума и људског друштва имају као кључну опсесију. Али, господо драга, једно је писати интелектуално релевантне текстове, а друго је слати доушничке извештаје. Такве злоћудне доушнике упућујем на чињеницу да је Матица српска отворено, демократски организовано друштво које неће одустајати од своје значајне и крајње одговорне културне мисије.

А, уз то, садашње руководство Матице никада неће спречавати демократски утемељене процедуре, укључујући и све легално испостављене иницијативе, попут оних везаних за одржавање скупштине наше установе: правници и адвокати знају под којим условима се оне могу сазвати, па крените на посао! Слободна мисао и демократско одлучивање нису у Матици српској нимало угрожени, па зато имамо обавезу да не попустимо пред јуришницима који захтевају да такве тековине суспендујемо по мерилима комитетске идеологије .

Но, није реч само о ситуацији у Матици српској и у листу Данас. На великим искушењима су и укупни демократски капацитети целог српског друштва, а колико видим и Европске уније. У најкраћем, морамо јасно одлучити: да ли ће право на легитимизацију политичких ставова имати само левичарски идеолози или ће тако нешто бити допуштено и десничарима? Уколико се не обезбеди природна равноправност у излагању ставова и учешћа у јавном дијалогу како за левичаре тако и за десничаре, онда не можемо сматрати да живимо у друштву у којем демократија заузима централно место. У вези са поменутом дилемом, ја одавно немам никаквих недоумица. За елементарну уравнотеженост сваког човека добро је да у свом мишљењу користи и леву и десну страну мозга. То исто важи и за свако друштво које би да постане, па и остане уравнотежено и здраво. То друштво можете звати Матицом српском, Србијом, Европском унијом, свеједно! Проблем је заједнички!

Аутор је председник Матице српске

Пише: Драган Станић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*