Драгољуб Жарковић: Европа и плаћеници

0

Србија је највећи прималац средстава фондова ЕУ у региону, па и у свету, која представљају конкртну, оперативну и функционалну помоћ.

Реално је да би неке моје колеге, новинари, и неки појединци из такозваног невладиног сектора, у ове дане када се, после летње паузе, поново узбуркавају политичке страсти, могли да добију и батине, ако не и нешто горе, на основу дојава да су – страни плаћеници.

Свеједно је ко их од та два страшна лика – Девенпорт и Сорос – плаћа, кад је родољубцима јасно да је циљ да у Србији направе хаос, расуло и да нас преведу „жедне преко Волге.“

Чињенице стоје овако, барем кад је о Европи реч.

Делегација Европске уније у Србији тренутно спроводи око 600 пројеката, изјавио је шеф Делегације Мајкл Девенпорт, наводећи да се са Владом Србије ради на програмирању ИПА 2 циклуса који треба да се спроведе наредних година у различитим секторима.

На међупарламентарној конференцији „Надзор над ИПА фондовима: Успеси и изазови“, Девенпорт је истакао добру сарадњу са Владом Србије у коришћењу тих фондова који су важни за реформске процесе, и истакао да постоји посвећеност у земљама чланицама ЕУ за политику проширења.

Он је рекао да је добро што је конференција организована у Београду, наводећи да је Србија највећи прималац средстава фондова ЕУ у региону, па и у свету, која су конкретна, оперативна и функционална помоћ.

Говорећи о помоћи коју је до сада Европска унија дала за пројекте у многим секторима Девенпорт је рекао да ће у ИПА 2 циклусу, који треба да се спроведе у наредним годинама, већа пажња бити посвећена енергетици, заштити животне средине, али да ће акценат бити и на реформама, владавини права, развоју локалне заједнице и запошљавању младих.

Kада је реч о изазовима у коришћењу ИПА фондова Девенпорт је рекао да је важно изградити капацитет институција за коришћење тих фондова, а потребно је, како је додао, да акциони планови за стратегије буду јасни, са прецизним буџетом, како би се постављени циљеви што пре достигли.

Он каже да су конкретни примери подршке Европске уније помоћ Србиј у мигрантској кризи, наводећи да су из ИПА фондова изграђен велики број објеката за смештај миграната и расељених и помоћ српском иновативном фонду за отварање нових компанија и радних места.

Један од приоритета јесте, како каже, и образовање, а Европска унија је помогла инфрастурктурне пројекте на око 27 факултета у Србији, као и изградњу ректората у Новом Саду помоћу ИПА средстава.

Наводећи подршку приступању Србије Европској унији, Девенпорт је рекао да је ЕУ уложила много у реформу државне управе у нашој земљи и на изградњу институционалних капацитета.

Према његовим речима учињен је напредак у области заштите животне средине изградњом погона за прераду отпадних вода у Суботици и радовима у ТЕ Никола Тесла, а у Ваљеву радовима на изградњи система за водоснабдевање.

Видећете колико већ сутра да та конференција за већину медија у Србији то и није нека вест, а не би ме изненадило да на насловницама осване да нам Путин опет „поклања“ авионе, хеликоптере, ракете…

Време

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*