Dragomir Anđelković i Nebojša Krstić, o referendumu u RS

0

Na TV Pink u rubrici „Tema jutra“, gosti su Dragomir Anđelković i Nebojša Krstić; ono što je u žiži trenutno, jeste Referendum u RS. 

Krstić: Gledajući raspoloženje po društvenim mrežama sigurno da ni na jednoj strani ne postoji raspoloženje za rat. Vučić je u UN i gostovanju Klinton fondaciji poslao poruku mira.

Anđelković: Referendum ne ugrožava BiH. Sve je počelo odlukom suda da poništi 9. januar kao dan RS. Svaki dan je neki verski praznik, tako da je to čista glupost. Republika Srpska je morala da odbije odluku suda, jer bi tako sutra neko tražio promenu imena. Što se tiče rata, njega stvarno ne može da bude. Velike sile odmeravaju snage na drugim mestima i neće to sigurno sada raditi u BiH. Svet više nije unipolaran tako da teško može doći do nemira, i uvek kada je godina u kojoj se održavaju američki izbori, ne dolazi do velikih nemira u svetu. Građani RS će potvrditi 9. januar kao Dan Republike i nastavljamo dalje.nebojsa-krstic-foto-nebojsa-mandic-1441870195-737449Krstić: Retko kad postoji neka osmišljenost za neko dešavanje. U 90% slučaja je to posledica spleta okolnosti i tako je sa ovom celom situacijom – niko ne pokušava namerno da destabilizuje region.

O hrvatskom entitetu u BiH, gosti su izneli mišljenje.

Anđelković: Mnogo se i u Hrvatskoj retorika primirila kada su prošli izbori. Vrlo verovatno će Hrvatska dobiti stabilnu vladu, u suprotnom nastavile bi se jake izjave zbog borbe za glasače. Veće kršenje Dejtona bi bilo nametanje trećeg entiteta, jer referendum uopšte nije kršenje Dejtona. Sve je manje Hrvata u BiH i Hrvati imaju potrebu za osnivanjem svog entiteta i zabrinuti su za svoju sudbinu.

Krstić: Zahtev Hrvata da dobiju entitet je legitimna stvar i to i Dodik podržava. Takav stav bi i u Srbiji bio podržan. Prilično bi nam odgovaralo da se to desi. Jedini način da BiH opstane je da postoji stalni dijalog i kompromis. Narod RS ima pravo na referendum, ali on je više ultimativno postavljen nego što je posledica nekog konsenzusa sva tri naroda.

Anđelković: Stvaranje trećeg entiteta bi olakšalo situaciju Republici Srpskoj. Referendum je posledica nametanja iz Sarajeva. Često mi imamo simuliranje dijaloga. Od Dejtona pa do danas, preko 70% nadležnosti je oduzeto Republici Srpskoj. Oni ne mogu da oduzmu nacionalni veto, pa otmu nadležnost entitetu i onda dođe do problema. Stranci diktiraju i otimaju i stvaraju jednu haos situaciju.

Krstić: Stranci ne sthvataju, ali zato mi moramo da radimo na tome da se stvari stišaju. Naš premijer je sedeo pored gradonačelnika Srebrenice vrlo mirno, staloženo i prijateljski, tako isto sa Izetbegovićem. Mi moramo da razgovaramo i Beograd mora da učestvuje u tome.

Anđelković: Dijalog mora da bude širi, potrebno je uključiti Zagreb. Beograd nije odbacio referndum samo ga nije podržao. Nismo imali drugi način da branimo RS. Oni bi sutra napali naziv Republika Srpska. Promenili su imena gradova kao što je npr Srpsko Sarajevo u Istočno Sarajevo, a dogovor je bio da se imena ne menjaju.

Krstić: Republika Srpska će biti slabija posle referenduma.

Anđelković: Referendum jača homogenost građana. Ovim je poslata poruka SNSD i SDS da je Republika Srpska iznad svega. Jako je bitno što se ide na referendum. Zajednički su najjače stranke stale iza referenduma i to je jako bitno i prvi put.

Krstić: Interes je da Republika Srpska ojača ali ne štetu drugih.15-andjelkovicAnđelković: Naš interes je da zaštitimo ono što postoji. RS traži da sačuva ono što je Dejtonom dobila. BiH je paralizovana oduzimanjem ovlašćenja entitetima. Revizija Versaja je dovela da Drugog svetskog rata, ovde imamo pokušaj revizije Dejtona. Referndum je vrlo racionalno sročen, brani se ono što je temelj RS.

Krstić: Ali moramo da imamo razumevanja prema onima koji ovaj referendum vide kao pretnju. Svi su BiH upravu.

Anđelković: Ako smo svi upravu, a ne možemo da se dogovorimo, onda treba da se držimo onoga što je prethodno dogovoreno, a to je Dejtonski sporazum. Građani RS treba da izađu na referednum, time se šalje poruka jedinstva i sve će biti uredu. Strani faktro je najveći problem koji stalno nešto nameće.

Patriot

POSTAVI ODGOVOR

*