Драгомир Анђелковић: Свет постаје полицентричан. За нас је то добро.

РТС, Прелиставање, гост Драгомир Анђелковић

0

Гост рубрике Прелиставање јутарњег програма РТС је Драгомир Анђелковић, политички аналитичар. 

Актуелна је ситуација око Трепче, али гост наглашава да ипак тај процес неће ићи онако како је приштина замислила.

– Српски интерес је да у бурним временима прођемо са што мање штете. Запад доминира и није нам наклоњен; притисци око Трепче, Српске. У њиховом смо атару и морамо да сарађујемо, али и да се штитимо. Ту је Русија, као помоћ, али ипак тако далеко. Морамо да се више ослонимо на њу, али да пазимо да не разбијемо наш српски брод. Стално се суочавамо са ултиматумима али са Запада, не од Русије. Морамо да чувамо наш народ. У Црној Гори је у тешкој ситуацији, асимилују га. Не смемо да попустимо али не смемо ни да идемо у конфронтацију. Може Приштина да нам отме Трепчу али неће је имати ни они, већи део је на северу, чак и у Србији. А и како би је продали на пример кад су неразјашњени власнички односи. Неће то ићи тако лако. Морамо да се суптоставимо Приштини да бисмо имали што мање штете. Колико видим Вучић је кренуо са консултацијама, Фратини, Гузенбауер. Тражићемо неко посредовање. Не могу да узму Трепчу, ко ће 3.000 српских радника да склони са севера, ту би избио сукоб. То ни Запад не би одобрио. Албанци покушавају „блицкригом“ да реше важна питања за њих. Они не знају шта ће бити након избора у САД, да ли ће имати тако јаку подршку као сада ако којим случајем победи Трамп. Хоће дрско да извуку што више. Рачунају да ћемо се уплашити, да ћемо бити парализовани. Али нећемо и јасно смо им то ставили до знања.

Анђелковић је, говорећи о предстојећим председничким изборима у САД изразио мишљење да је Трамп бољи кандидат што се тиче Србије.

– Врло су неизвесни избори у САД. Уз све мане, Трамп је бољи за нас од Хилари. Стара мржња као и стара љубав заборава нема, зато је бољи Трамп.

Потписивање меморандума о изградњи Турског тока између Путина и Ердогана је добра вест и за Србију сматра Анђелковић.

– Ако крене Јужни ток 2 само је питање времена када ће крак да прође кроз Србију. Сукоб Русије и ЕУ не може вечно да траје. Потребан јој је гас све више, а Русија је велики произвођач. Геополитичка позиција САД све више слаби. Свет постаје полицентричан. За нас је то добро.

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*