Драгомир Анђелковић: Важна нам је подршка Чешке која каже да је Србија дискриминисана!

0

„Најважније је да смо добили подршку Чешке“, истакао је политички аналитичар Драгомир Анђелковић гостујући на РТС-у.

– Најважније да смо добили подршку Чешке, нема везе да ли смо ми ушли у ЕУ или не. Важна је принципијелна подршка Чешке која каже да је Србија дискриминисана, то је једно лепо сведочанство. И питање је како нас Брисел третира а третира нас баш безобразно. То раде да би нас притискали да би испуњавали њихове захтеве везано за Косово. Када наиђемо на подршку неке државе која је члан ЕУ то не треба прећуткивати. Победа Трампа доста мења политику и односе у Европи и они ће нам требати у наредном периоду. Треба истицати оно што је истина и бомбардовање и отимање Косова. Они пореде себе и нас пошто су и они имали неке некоректне услове за улазак у ЕУ.

О заједници српских општина на Космету, Анђелковић сматра да треба сачекати став нове америчке политике предвођене Трампом.

– Није се далеко стигло са формирањем српских општина на Косову. Албанска страна то блокира. 8 тачака од 15 односи се на српске општине. Вашингтон није терао Приштину на споразум али после промена у Вашингтону то се променило. И мислим да званични Београд мора да буде смирен и хладан у односима са Приштином у том периоду док не видимо политику Трампа. Промене ће нама ићи у прилог. И не само око ЗСО него и друга питања.

Када се говори о Дачићевом напуштању Самита у Варшави, Анђелковић је мишљења да је то био добар потез.

– Дачић кад је напустио самит у Варшави он је то добро урадио и о томе смо причали на почетку треба мало бити хладан у овом периоду. Не треба бити снисходљив он није изазвао свађу и тај самит није била тема рата. Домаћини су то требали да прекину, али он је то урадио уместо њих. У овој фази везано за наплату уласка у ЕУ, Србија треба да буде асиметрична, како заштитити национални интерес али не треба ићи у крајност. Али нама је у интересу да што више људи пролази кроз Србију. Треба наћи неко решење које ће бити прикладно за обе стране.

О најављеној посети руског министра спољних послова.

– Кад дође министар спољних послова Русије у неку државу то је питање број 1 и то доста значи Србији. Кад се то деси месецима се прича. Ми треба да потпишемо уговор везано за војску. Причаће се од Косова до економског развоја. Вучић је имао више састанака са Путином него са Обамом и ту се види уважавање од стране Руса.

О председничким и могућим парламентарним изборима.

– Премијер је рекао да је кохабитација за њега нечувена и ово је случај где СНС који је потпуно доминантан и за њих је потпуно нејасно да буде неки други човек. Кампања је почела још пре неколико месеци, али то није добро – заређали су нам се избори. Рано је говорити о парламентарним изборима, питање је да ли ће владајућа коалиција имати свог заједничког кандитата. СНС ће инсистирати на свом кандидату ако коалициони партнери не прихвате ту особу, врло је могуће да ће се ићи опет на парламентарне изборе.

О захтеву Хага за изручењем три вискока функционера СРС.

– Парадокс је то што Хаг тражи троје људи из СРС. Они нису ратни злочинци и ја сам скептичан према Хагу. Они траже њих зато сто не поштују Хаг па и ја могу сад нешто да кажем против Хага, значи и мене ће да хапсе? То је мало смешно. Они нису ништа урадили. И то Србија не сме да дозволи.

О Фиделу…

– Фидел Кастро је обележавао 50 година политички сцену. Он је симбол отпора америчком империјализму и великим компанијама. Он је двоје место у историји добио.

ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*