Драгомир Анђелковић: Време је за унапређење односа са Индијом. Зато је Вучић тамо!

0

Гостујући у Јутарњем програму РТС, политички аналитичар Драгомир Анђелковић је коментарисао прославу Дана Републике Српске у Бања Луки.

– Јуче није био само дан РС већ дан опстанка Срба западно од Дрине. Током Другог светског рата и током 90-их, неко је имао план да нестанемо са тих простора. Ради се и о св. Стефану, то је дан нашег сећања на време када смо ми имали државу за разлику од многих европских земаља. Онима, који покушавају да уруше Српску, смета Дејтон и подршка Србије. Јасно је да је победом Трампа и променом геополитичког стања то тешко изводљиво. Српска више није сама. Централистичке снаге у БиХ саме терају РС од себе, и ако Бошњаци и даље буду покушавали да створе шеријат науштрб Срба и Хрвата, онда РС има потпуно легитимно право да изађе из БиХ, рекао је Анђелковић

После именовања Рекса Тилерсона за државног секретара, јасно је да ће доћи до великих промена у америчкој спољној политици, сматра он.

– Они који говоре да председник САД ниште не одлучује већ систем, нису у праву. Трамп је антисистемски председник. Доћи ће до ресетовања односа са Москвом и у том контексту ће и нама бити лакше. Нама не треба да Америка буде на нашој страни, само да не буде против нас. А можда и стане на нашу страну јер ће се борити против ИД, а владајући кругови у БиХ су итекако повезани са ИД. У Босни постоје базе исламиста, нагласио је Анђелковић

– Додик је рекао да ми имамо право да сањамо сан, али да би га остварили ми морамо да имамо одговарајући геополитички контекст, тј. када нас је НАТО бомбардовао `99-е земље су имале 4 пута већи БДП од Индије, Кине и Русије. Данас су ове три земље изнад њих, само за 17 година. Ми смо изградили добре односе са Кином, имамо изванредне односе са Русијом, време је да унапредимо односе и са Индијом, зато је премијер тамо. Рогозин је обећао да ће укључити српске компаније када руске компаније буду разговарале у Индији о ВТС, закључио је гост Јутарњег програма.

ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*