Dragomir Anđelković: Vreme je za unapređenje odnosa sa Indijom. Zato je Vučić tamo!

0

Gostujući u Jutarnjem programu RTS, politički analitičar Dragomir Anđelković je komentarisao proslavu Dana Republike Srpske u Banja Luki.

– Juče nije bio samo dan RS već dan opstanka Srba zapadno od Drine. Tokom Drugog svetskog rata i tokom 90-ih, neko je imao plan da nestanemo sa tih prostora. Radi se i o sv. Stefanu, to je dan našeg sećanja na vreme kada smo mi imali državu za razliku od mnogih evropskih zemalja. Onima, koji pokušavaju da uruše Srpsku, smeta Dejton i podrška Srbije. Jasno je da je pobedom Trampa i promenom geopolitičkog stanja to teško izvodljivo. Srpska više nije sama. Centralističke snage u BiH same teraju RS od sebe, i ako Bošnjaci i dalje budu pokušavali da stvore šerijat nauštrb Srba i Hrvata, onda RS ima potpuno legitimno pravo da izađe iz BiH, rekao je Anđelković

Posle imenovanja Reksa Tilersona za državnog sekretara, jasno je da će doći do velikih promena u američkoj spoljnoj politici, smatra on.

– Oni koji govore da predsednik SAD nište ne odlučuje već sistem, nisu u pravu. Tramp je antisistemski predsednik. Doći će do resetovanja odnosa sa Moskvom i u tom kontekstu će i nama biti lakše. Nama ne treba da Amerika bude na našoj strani, samo da ne bude protiv nas. A možda i stane na našu stranu jer će se boriti protiv ID, a vladajući krugovi u BiH su itekako povezani sa ID. U Bosni postoje baze islamista, naglasio je Anđelković

– Dodik je rekao da mi imamo pravo da sanjamo san, ali da bi ga ostvarili mi moramo da imamo odgovarajući geopolitički kontekst, tj. kada nas je NATO bombardovao `99-e zemlje su imale 4 puta veći BDP od Indije, Kine i Rusije. Danas su ove tri zemlje iznad njih, samo za 17 godina. Mi smo izgradili dobre odnose sa Kinom, imamo izvanredne odnose sa Rusijom, vreme je da unapredimo odnose i sa Indijom, zato je premijer tamo. Rogozin je obećao da će uključiti srpske kompanije kada ruske kompanije budu razgovarale u Indiji o VTS, zaključio je gost Jutarnjeg programa.

PATRIOT

POSTAVI ODGOVOR

*