Dragoslav Bokan: ,,Sirijski, a naši sveci!“

0

Sirijci su i sveti Jovan Damaskin, i sveti apostol Luka, i sveti Jovan Lestvičnik, i sveti Roman Melod, i sveta Marija Magdalena, i sveti Jefrem Sirin, kao i bezbroj arhijereja Pravoslavne Crkve

 

Prije tačno dvije godine, imali smo priliku da gledamo ovu jezivu fotografiju dječijeg straha pred strancem koji je u nju uperio objektiv foto-aparata, njoj tako sličan cijevi automata kakvog ludaka iz islamske države.

Bezimena djevojčica gleda, tako, u nas, pitajući nijemo, svojim užasnim pogledom, sve one odrasle ratnike koji danas sipaju projektile po sirijskim gradovima – imaju li duše i milosti.

I ona je Sirijka, iz nama, čini se, tako dalekog svijeta…

Ali, da li je svijet zaista tako dalek kao što mi to danas mislimo (kao sigurno najdadobudnija i, vjerovatno, najgluplja, generacija od svih u srpskoj istoriji?) Ili nam je, ipak, mnogo bliži nego što to većina nas misli?

Da li ste čuli za ikonu Bogorodice Trojeručice Hilandarske? Onu koju je, lično, naš Sveti Sava dobio na dar u manastiru Svetog Save Osvećenog i odneo je u Srbiju i na Svetu Goru?

Ali, znate li da je tu ikonu slikao jedan Sirijac, Jovan Damaskin, najveći umjetnik i himnograf svog doba (a možda i svih hrišćanskih vremena)? I da je najveći muzičar pravoslavne duhovnosti – Sveti Roman  Melod („Slatkopojac“), rođen dva vijeka prije Jovana Damskina – takođe rodom iz Sirije?

I tu nije kraj. Daleko od toga.

 

Dragoslav Bokan FB

 

POSTAVI ODGOVOR

*