Драматично: Хрватска диже жицу на граници са БиХ и Србијом!

0

Хрватска припрема нову стратегију за избеглице и намерава да постави жицу на граници са БиХ и Србијом јер не жели да буде „хот-спот“, пише „Јутарњи лист“.

Хрватски лист истиче да су се околности у односу на прошлу годину драматично промениле.

Позивајући се на своја сазнања, овај хрватски дневник наводи да Хрватска у овом тренутку нема јасан одговор шта ће учинити уколико следећег месеца пропадну преговори Европске уније и Турске око визног режима за турске држављане и избеглице из Турске крену ли тзв. балканском рутом.

Kонкретне одлуке нису донете ни на седници Савета за националну сигурност која је у суботу одржана у Сплиту, подсећа лист и позивајући се на незваична сазнања додаје да је проблем миграната била је једна од главних тема седнице.

Актуални министар унутарњих послова Влахо Орепић и даље тврди да Хрватска на граници према Србији неће подизати жичану ограду и да је Хрватска спремна за нови талас миграната. С друге стране у ХДЗ-у као изборном победнику и странци која саставља нову владу службено се не изашњавају о овом проблему који би могао ускоро запљуснути Хрватску, пише лист.

Околности у односу на прошлу годину драматично су се промениле. Хрватска више неће моћи бити транзитна земља за избеглице. Уколико желимо избећи да Хрватска постане ‘хот спот’ за избеглице, морамо заштитити наше границе и поставити жицу на границу према Србији и Босни и Херцеговини”, тврди за Јутарњи званичник одлазеће хрватске владе.

Према речима тог извора, не долази у обзир да Хрватска постане „хот спот“ за избеглице.

На стручњацима за граничну безбедност је да кажу како се може осигурати хрватска граница и политика то мора прихватити.

„Уколико је потребно поставити жицу, политика мора донети такву одлуку, уколико је потребна војска, онда нека иде”, рекао је један званичник владајуће ХДЗ.

И он је, пише лист, наравно свестан да су се прилике у у последњих годину дана промениле и да Хрватска више неће моћи мигранте да пребацује у Словенију.

То је, подсећа се, пре неколико дана поручио и словеначки премијер Миро Церар, рекавши да његова земља неће прихваћати мигранте из Хрватске. Мађарска креће у градњу још једне ограде према Србији и Хрватској, Аустрија најављује градњу ограде на граници према Мађарској, Италији и Словенији и потпуно је јасно да у случају новог таласа мигранти из Хрватске неће имати где.

Због тога Хрватска мора активно да заштити своју границу и према Србији и према Босни и Херцеговини. Јер једном када неколико десетина хиљада миграната уђе у Хрватску и неће моћи даље, бит ће касно, пише лист позивајући се на своје изворе..

На то је, додаје овај загребачки дневник, из Њујорка упозорила и председница Kолинда Грабар-Kитаровић, поручивши да у случају новог мигрантског вала Хрватска не би могла пропуштати избеглице јер су границе суседних земаља затворене те да мора заштитити своју територију.

Ми се морамо припремати за то да зависимо понајпре од себе самих, да смо припремни заштитити своју територију и своје границе и да помогнемо свакоме коме треба помоћ”, закључила је председница.

Противници постављања оградена границу према Србији с друге стране тврде да би у том случају избегличка рута кренула преко Босне и Херцеговине и потом у Хрватску, а да је ту границу немогуће чувати.

Они који то причају нека онда јавно кажу да хрватске снаге сигурности нису способне чувати државну границу. Уместо што то говоре, боље би било да се покрену како би се активирали сви потребни ресурси за заштиту наше границе”, тврде саговорници листа.

Иначе, граница између Хрватске и БиХ дуга је више од 1.000 км.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*