Дража Петровић: Дванаест Вучићевићевих ратова

Идиом “лупа ко Максим по дивизији” настао је далеко пре појаве Драгана Ј. Вучићевића, јер би у супротном, верује се у научним круговима, он био Драган М. Вучићевић.

0
Кажу да се до изума Гугла цео свет питао: “Ко је бре тај Максим, вероватно нека будала, али како то да га сви знају?”, а онда је стари добри Гоогле открио: Максим је митраљез коришћен у Првом светском рату.

Једног дана када се у свету уврежи израз – лупа ко Вучићевић по насловној страни – и када цео свет, као у случају Максима, почне да се пита: “Ко је бре тај Вучићевић, вероватно нека будала, али како то да га сви знају?”, посредством неког новог претраживача разрешиће се и та мистерија: у питању је пушкомитраљез из 12 ратова које је Информер од фебруара до маја 2017. године најавио на насловници.

Сајт Цензоловка, наиме, израчунао је проучавајући насловне стране Информера, ту раскошну интелектуалну својину Драгана Ј. Вучићевића, да је од од 20. фебруара ове године, рат на насловници најављен 12 пута, од почетка пролећа у просеку један рат недељно, те је примећен овећи број читалаца како под пуном ратном опремом напушта топло породично гнездо уз реплику: “Љубинка, сине, иде тата у рат!”

– Јеси добио позив? – питају их увек укућани.

– Ма какав позив!? Купио Информер! – кажу читаоци Информера којих је, за разлику читалаца позива за војску, сваким ратом све више.

Док читалаца позива за војску, указује статистика, сваким ратом бива све мање.

Такође, импозантан број читалаца Информера, један дан недељно почиње репликом: “Поч’о рат!” и прављењем митраљеског гнезда на тераси, те бункера у парку испред зграде.

Када једног дана Вучићевић буде написао ратне мемоаре под насловом “Како су ме стрељали 12 пута”, вероватно ће многобројне новинаре интересовати свакакве појединости Првог Вучићевићевог рата, Другог Вучићевићевог рата, Трећег Вучићевићевог рата… и последњег, али не и задњег – Дванаестог Вучићевићевог рата.

Тај интервју ће изгледати овако:

– Господине Вучићевићу, Срби си у историји имали много маршева – свакако је најпознатији “Марш на Дрину”. Кажите нам: који је најпознатији марш из ваших 12 ратова?

– Како који?! Сем “Марша на Дрину” свакако је најпознатији “Марш у п…. материну”, мој омиљени марш, по коме сам постао познат диљем југоисточне Европе и региона! – објасниће мемоариста Вучићевић.

– Кажите нам још једну ствар: по митраљезу из Првог светског рата настао је идиом “лупа ко Максим по дивизији”. Откуд то да је током ваших 12 ратова настао идиом – лупа ко Вучићевић по насловној страни?

– Колегинице, не каже се идиом!? Каже се идиот! – објасниће јој Вучићевић.

– Не, не, каже се идиом! – биће упорна новинарка.

А онда ће Вучићевић ко кец из рукава извући 326 насловних страна Информера на којима сасвим недвосмислено пише: “ИДИОТ!”, само је у већини случајева на слици неки други човек.

– Ево колегинице доказа да се не каже идиом, већ идиот! – биће поносан Вучићевић.

– Добро, убедили сте ме! Дакле, како је настао идиот: лупа ко Вучићевић по насловној страни!

– Идиот – лупа ко Вучићевић по насловној страни – вероватно је настао по мени, јер се ја тако презивам – откриће Вучићевић ексклузивно.

– Али, објасните нам тај феномен да је армија ваших читалаца после сваког рата била све већа, иако је познато да су армије после сваког рата све мање!?

– Па то вам је зато што Срби имају две карактерне особине – неки су веома храбри, а неки су веома глупи. У наше ратове ишли су ови други. Наша девиза је била: боље да преживиш као глуп, него да погинеш као храбар! Примећујете ли у томе неку здраву логику? – питаће са тајанственим смешком Драган Ј. Вучићевић, најпознатији ратни ветеран Дванаест Вучићевићевих ратова.

Поручник Хиро Онода послат је на филипинско острво Лубанг 1944. године и ту је остао 30 година прикупљајући информације о “непријатељу”, убијајући Филипинце из заседе, изводећи саботаже…

Све то је радио јер појма није имао да се рат завршио и није веровао да је Јапан капитулирао. Када је сазнао да је узалуд провео три деценије у џунгли, бризнуо је у плач и признао да се осетио глупим.

Драган Ј. Вучићевић, поручник за поручивање ратова, већ пет година седи у Информеру, прикупља информације о непријатељу, “убија” непријатеље из заседе, изводећи саботаже где год може – али је његов проблем компликованији од оног Јапанца – он верује да је рат који није почео, управо почео, па му цео живот личи на испраћај у војску који тече.

То је нешто као револуција која тече, само за разлику од револуције, има и певаљка.

Међутим, постоји бојазан да ће једнога дана, ако евентуално сазна да оних 12 ратова није ни било, Драган Ј. Вучићевић праснути у смех и осетити се веома паметним.

Бог је измислио рат како би Американци научили географију – ова изрека се приписује Марку Твену.

Драган Ј. Вучићевић у историји човечанства остаће упамћен по једној сличној сентенци: “Бог је измислио рат. А ја сам измислио дванаест!”

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*