Дрецун: Не могу се искључити инциденти на КИМ, постоји опасност од извођења терористичких акција

0

Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун каже да се у наредном периоду не могу искључити инциденти због ситуације на КИМ.

Он је то рекао посебно имајући у виду хапшење Рамуша Харадинаја, као и да је опасност од извођења терористичких акција на КИМ висока.

“Има наговештаја екстремних Албанаца и посебно бивших припадника терористичке ОВК и ОВПБМ да могу да предузму евентуално неке насилне акције”, рекао је Дрецун после седнице одбора за КИМ која је била затворена за јавност и трајала је скоро три сата.

Дрецун каже да се припадници тих група стално позивају преко друштвених мрежа, оглашавају се преко медија и спремни су за изазивање насиља.

“Тако да се не могу искључити инциденти у наредном периоду посебно имајући у виду ситуацију око хапшења Рамуша Харадинаја”, рекао је Дрецун.

На питање да ли се то односи само на територију КИМ, Дрецун ја казао да су припадници бивших структура ОВК и ОВПБМ присутне на КИМ, али да су елементи тих структура присутни и у многим другим земљама.

Такође, рекао је и да очекује да ће притисак на Србе на КИМ расти у наредном периоду.

“Детаљно смо анализирали постојећу ситуаицју и утврдили смо да је политичка ситуација релативно стабилна упркос појединим политичким тензијама које су присутне, али да је безбедносна ситуација осетљива и да показује тендецнију погоршања, с тим у вези присуство радикалних исламиста на Космету је значано и наше налдежне службе процењује да је опасност од извођења терористичких акција на КИМ висока”, истакао је Дрецун.

Одбор је тражио од надлежних државних органа и од служби безбедности да детаљно прате и информишу нас о развију политичке и безбедносне ситуације на КИМ, истакао је он.

Иначе, седници Одбора су присуствовали припадници МУП-а, БИА, ВОА, ВБА, Канцеларије за КИМ који су информисали чланове одбора о актуелној политичкој и безбедносној ситуацији на КИМ.

Славиша Ристић: Заказивањем седнице без присутва јавности власт покушала да прикрије истину о издајничком деловању Владе Србије на КиМ

Заказивање и одржавање седнице скупштинског одбора за Косово и Метохију 11. јануара 2017. године без присуства јавности представља грубу злоупотребу председника одбора Милована Дрецуна са намером да се од јавности прикрије истина о издајничком деловању представника Владе Србије на питањима Косова и Метoхије.

Објективних разлога за затварање седнице није било. Председник одбора је као разлог за затварање седнице искористио информације о стању безбедности на Косову и Метохији које су сачињене од стране Војно-безбедносне агенције, Војске Србије и Безбедносно-информативне агенције, МУП Србије, а које су означене ознаком „строго поверљиво“. Разуме се да о садржини тих информација, са којима сам упознат у складу са Одлуком о поступању са тајним подацима, не могу да говорим јер ме на то обавезује Закон. Али са друге стране савест и борба за истину ме обавезују да износем своје мишљење да се ради о информацијама које су наручене од председника одбора Милована Дрецуна како би се расправа о Косову и Метохији сакрила од јавности.

Наиме, наводи о којима се у информацијама ВБА и БИА говори не могу бити државна тајна, јер се ради о чињеницима, безбедносним инцидентима или политичким одлукама које су се догодиле у протеклом периоду на простору Косова и Метохиј о чему су јавно говорили представници Владе Србије, државни органи и медији у Србији. Ако су тврдње које су изнете у поменутим информацијама државна тајна, онда би Марку Ђурићу, Миловану Дрецуну и медијима у Србији одавно требало да се суди за кривично дело одавања државне тајне.

Истина је, нажалост, да је ово једна прљава игра власти и да се ради о безобзирној злоупотребни најважнијих безбедносних служби у земљи како би се ознаком државна тајна заштитила издаја коју ова власт константно спроводи на Косову и Метохији, изјавио је независни народни посланик и члан Одбора за КиМ, Славиша Ристић.

 

 

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*