Дрецун: Недоречена изјава Ане Брнабић о Русији и ЕУ

0

Посланик Српске напредне странке (СНС) и председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је данас изјаву премијерке Ане Брнабић да ће Србија, уколико буде морала да бира између ЕУ и Русије, изабрати ЕУ, „недореченом“.

– То је мало недоречена изјава. Ми све радимо да не дођемо у ситуацију да нам неко наметне да бирамо. Морамо да избегнемо ту замку – рекао је Дрецун.
Додао је да је Европској унији потпуно јасна позиција Србије и њени добри односи са Русијом. Он је навео и да је ЕУ потпуно јасна позиција Србије и она неће доћи у ситуацију да Србију натера да бира.

– Ми нећемо жртвовати наше интересе због чланства у ЕУ, као што ни чланице ЕУ не жртвују своје односе са неким од тих спорних држава – казао је он и додао да Србија мора све да уради да се такав услов ни не постави.

Према његовим речима, процес преговарања са ЕУ је дуг и Србија има времена да у том периоду дефинише и однос Србије с Русијом и са ЕУ.

– Овако се продубљују разлике међу грађанима, а нема потребе. Мислим да би много већа подршка чланству у ЕУ била када се не би постављале ствари овако или-или – рекао је Дрецун.

Он је истакао да је Специјални суд за ратне злочине бивших високих официра ОВК је последњи покушај међународне заједнице да процесуира злочине које су припадници ОВК учинили над Србима и другим неалбанцима и Србија ће у том поступку помоћи.

Дрецун је за Н1 рекао да је радна група, коју је основао скупштински одбор, прикупила све податке које имају наше надлежне службе у вези са ратним злочинима ОВК на Косову и да ће их ставити на располагање специјалном тужилаштву на Косову.

„Неће бити притисака на суд за ОВК“

– Ми пре свега захтевамо кажњавање оних који су одговорни за ратне злочине без обзира на националност. Не сме да се врши дискриминација жртава и специјално тужилаштво је последњи покушај међународне заједнице да се на Косову процесуирају ти злочини – рекао је Дрецун.

Он мисли да неће бити политичких притисака на рад тог тужилаштва и да ће на почетку бити подигнута једна велика оптужница, на којој ће се наћи кључни команданти ОВК.

Међутим, по његовим речима, проблем ће бити ако се на важне позиције у влади Косова након преговора, распореде управо они који би могли да се нађу на тој оптужници.
– Расплет који се може десити у политичком животу на Косову и Метохији је да се коалиција око Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја распореди на кључне позиције, а онда би специјално тужилаштво дошло у специфичну ситуацију, да ако подигне ту велику оптужницу, да се на њој нађу чланови владе, што може опет да доведе до дестабилизације – рекао је Дрецун.

Говорећи о наставку дијалога Београда и Приштине, Дрецун је навео да тај дијалог јесте суштински важан за народ на Косову и Метохији, за Србију али и за стабилност у региону и да је на састанку у Бриселу у понедељак, висока представница ЕУ Федерика Могерини послала важну поруку.

– У јавности је та порука прошла прилично незапажено, а то је да, иако на Косову још није формирана влада и да се не зна ко ће бити на челу преговарачке групе, дијалог мора да се настави што пре, да се не може успоравати и да Заједница српских општина мора бити формирана – рекао је Дрецун.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*