Дрецун: Прекид дијалога са Приштином-увод у рат на Балкану!? (ВИДЕО)

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да би евентуална блокада дијалога између Београда и Приштине била пут ка дестабилизацији региона.

0

Милован Дрецун рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је резолуција, коју је усвојила косовска скупштина, а којом се тражи безусловно ослобађање Рамуша Харадинаја и прекид дијалога са Београдом до испуњења тог захтева, упућена свима по мало.

„Тачи покушава да себе представи као политичку фигуру без које се не може ништа решавати на КиМ и то је његова порука да не саме да буде на оптужници Суда за злочине ОВК“, сматра Дрецун.

Додаје да би формирање косовске војске пореметило равнотежу снага у региону и могућност контроле наоружања.

„Хашим Тачи има своје унутрашње политичке разлоге, жели да анимира део албанске јавности и да створи ситуацију у којој може да изазове неке протесте ако се нађе на оптужници Суда за злочине ОВК“, каже Милован Дрецун.

Напомиње да међународна заједница не прихвата могућност формирања косовске војске.

„Они се противе начину на који би се то урадило, без сагласности српске стране. Тачи то ради због чињенице да је имао подршку дела међународне заједнице. Изгледа да све што ради, ради у контексту присуства Албаније у региону, она се за све пита“, објашњава Дрецун.

Додаје да би ова формација могла да буде логистичка база у покушају реанимације великоалбанског пројекта.

„Процес нормализације односа је стабилизавао регион. У мору нестабилности, попут Македоније, БиХ, ми смо дали допринос миру у региону и његовој европској перспективи. Други желе пак да га удаље од европске перспективе“, сматра Дрецун.

Каже да је „велика Албанија“ екстремна идеја.

„То би било окончање нормализације односа. Приштини одговара да инсистира на томе због оптужница и да да би избегла стварање ЗСО. Када би био блокиран дијалог, имали бисмо тренутак у којем би могао да се изазове велики ратни пожар на Балкану“, закључује Дрецун.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*