Drecun: Svih 29 lokalnih samouprava sa Kosova i dalje u sistemu Srbije

  Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da je više od pet milijardi dinara predviđeno Predlogom budžeta za KiM za narednu godinu. Istakao je da to govori o kontinuiranom prisustvu države na Kosovu i Metohiji.

  0

  Drecun je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da budžet ima socijalnu i razvojnu komponentu i da je detaljno isplaniran način trošenja sredstava da bi se stvorili uslovi za opstanak i ekonomski razvoj Srba i pohvalio je tim koji je radio na budžetu sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem na čelu.

  Milovan Drecun je naveo da neće biti ugašeno nijedno radno mesto i da svih 29 lokalnih samouprava nastavlja da funkcioniše. Poručio je da su predviđena sredstva za tekuće troškove i za namenske transfere i kapitalna ulaganja za usavršavanje rada tih opština.

  Istakao je i da će se ulagati u izgradnju i adaptaciju školskih ustanova i da su za to udvostručena sredstva, jer država želi da bude prisutna na KiM i neće biti oterana.

  Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju rekao je i da su značajna sredstva predviđena za unapređenje zdravstvene zaštite i da se menja mreža zdravstvenih ustanova. Kaže da će biti pet velikih ustanova i da će ostati sve ambulante koje su do sada postojale po selima.

  Kao veoma važnu, Drecun ističe podršku povratku i ostanku, za šta je izdvojeno više od 500 miliona dinara.

  Poručuje da se finansiranjem lokalnih samouprava i javnih ustanova čuvaju radna mesta i da se podstiče povratak, obnova i izgradnja kuća i stanova. Ukazuje i na izgradnju povratničkog naselja „Sunčana dolina“ i podseća na pomoć koja se pruža putem Crvenog krsta.

  Milovan Drecun navodi i da postoji preduzeće „Metohija“ koje je veoma bitno zbog plasiranja poljoprivrednih proizvoda, otkupa, distribucije i prodaje. Za poljoprivredu su predviđena značajna sredstva za sadnice, mehanizaciju, stočni fond, za preradu voća i povrća.

  Drecun smatra da je možda najvažnije ulaganje u infrastrukturu, jer se izgradnjom objekata od javnog i opšteg značaja stvaraju uslovi za potpuni opstanak srpskog naroda na KiM.

  Kaže i da država pruža pravnu pomoć srpskom narodu.

  Kako navodi Drecun, sve to ukazuje na dugoročnu nameru Srbije da razvije institucije na Kosovu i Metohiji, a predviđena su i sredstva za Zajednicu srpskih opština.

  „Insistiraćemo da se Zajednica formira“, poručio je Drecun i dodao da će finansiranjem biti vezana za budžet Srbije.

  Zaključuje da je novac koji građani Srbije izdvajaju značajan jer svako novorođeno dete i Srbin koji nije otišao i koji se vrati, svaki most, kuća, zasad, hladnjača predstavljaju znak da će srpski narod opstati na KiM i da će Srbija biti prisutnija i jača.

  RTS

  POSTAVI ODGOVOR

  *