Дроновима „одзвонило“: Француска војска тренира орлове да обарају дронове

Војска Француске почела је да тренира птице грабљивице како би учествовале у акцијама обарања дронова, који би се нашли у зонама забрањеним за летење, преноси „Ројтерс“.

0

Тренингу су подвргнута четири златна орла који ће бранити локације као што су владине зграде или зграде од војног значаја, а које се налазе у зонама забране управљања дроновима.

Инспирација француској војсци у том случају је искуство холандске полиције која птице тренира за исту сврху.

„Ови орлови могу да примете дрон са удаљености од неколико стотина метара и да га у потпуности неутралишу“, објашњава генерал Жан Кристоф Зимерман.

Техника тренирања птица грабљивица има своју предност над употребом оружја, поготово у урбаним подручјима и у случајевима великог окупљања људи.

Тренинг орлова почиње од самог рођења, тако што се пре излегања сместе на летелицу која им служи као гнездо. Током ране фазе храњења остају у свом необичном дому. На тај начин, птице ће у будућности дрон доживљавати као препознатљиву ствар од које неће имати страх.

Птице могу у потпуности да униште дрон или да га барем зауставе. Ове летелице сада се могу купити чак и у продавницама играчака, а осим бенигне употребе, сигурносне снаге рачунају да би могле да се употребе као алат тероризма.

Само током 2015. године у Француској је продато 300.000 дронова, а почетком исте године забележен је инцидент у близини председничке палате, када је дрон изазвао узбуну међу припадницима осигурања.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*