Други човек Америке се не слаже са Трамповим проруским изјавама

0

Мајк Пенс, нови потпредседник САД ипак се не слаже у свему са Доналдом Трампом, пре свега са његовим про руским изјавама

Будући потпредседник САД Мајк Пенс доноси са собом политичко искуство и везе са републиканцима – управо оно што Доналду Трампу недостаје.Пенс је 12 година провео у Представничком дому Kонгреса, а од 2013. је гувернер.

„Трезвен, миран, лојалан, одан, уздржан, вешт, елоквентан – све то су епитети које медији користе да би описали Мајка Пенса“, наводи ДW. Он себе описује као „хришћанина, конзервативца и републиканца – тим редом“.

Још када је Доналд Трамп половином јула обзнанио да је његов кандидат за заменика председника Мајк Пенс, аналитичари су то оценили као шаховски потез. Пенс би могао да буде мост између ултраконзервативних републиканаца, који са Доналдом Трампом не могу много тога да започну.

Пол Рајан, председавајући Представничког дома, сукобио се са Трампом након објављивања његовог сексистичког видео-снимка из 2005. године. Међутим, Рајан себе описује као Пенсовог „великог фана“.

Према писању британског „Телеграфа“, Трамп је желео некога ко може да му помогне да своје идеје прода у Kонгресу. Пенс, наиме, доноси са собом корисне контакте остварене још из времена када је био у Kонгресу.

Пенс, међутим, са Доналдом Трампом није увек на истој лини. Пенс (57) даје изјаве о „корумпираном систему“ у Русији, док се Трамп више пута похвално изражавао о Путину.
Пенс је раније био заговорник слободне трговине – што је сасвим у супротности са Трампових ставовима. Пенс се изјашњавао и против Трампових захтева да се муслиманима спречи улазак у земљу. Пенс је протестант.

Одрастао је у Индијани, у породици из средњег слоја и у браку је већ 30 година. Након студија права, радио је, између осталог и као адвокат, али и на радију као водитељ.
Гувернер из Индијане заступа веома конзервативне ставове. Он одбацује истополне бракове, као и побачај.

Од Kонгреса је 2000. године затражио да стави на располагање новац за институције које могу да помогну људима да промене своје сексуално понашање – чиме је циљао на хомосексуалце. У Индијани је као гувернер постигао да на снагу ступи један од најстрожјиих закона против абортуса у у земљи.

Године 2015. потписао је закон о религијској слободи који предузећима даје слободу, уколико је политика у сукобу с њиховим религијским схватањима. Почетком октобра, Пенс је победио у једином телевизијском дуелу који је имао са демократским кандидатом за заменика председника.

Према мишљењу посматрача, Пенс је био убедљивији, оценило се да је његова реторика убрала поене. Ипак, током дуела, 57 одсто учесника у анкети коју је спровео ЦБС, рекло је да Пенса ипак не познаје довољно да би имали мишљење о њему.

 

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*