Дрво будућности: Засадио стабла из радозналости и обезбедио огрев за четири деценије!

0

Дрво будућности које расте три пута брже од осталих брзорастућих стабала и за пет година достигне 20 метара висине и 42 центиметра у обиму – из далеке Kине и Јапана, пустило је корење и у региону.

У питању је пауловнија или царско дрво, специјални хибрид који подноси велике температурне разлике, а које је србијанац Делимир Гркић из Параћина, знатижеље ради, засадио на својој њиви у Змичу.

Посадио је 150 стабала на шест ари и за три месеца скоро сва су висока три метра, а дебљина стабала им је око шест центиметара. У расту заостају само оне саднице које су биле под водом током поплаве у мају. Гркић је презадовољан како се пауловнија у његовој њиви “примила”, мада је, наводи, био прилично скептичан кад се одлучио за садњу. Ипак, радозналост је побиједила, а и економски ефекат, јер пауловнију познаваоци називају дрветом будућности управо због исплативости њеног узгајања.

Ово дрво пореклом је из Kине где се користи више од 3.000 година. Распрострањено је и у Јапану, а у Србију је стигло тек недавно преко расадника који се специјализовао за производњу и дистрибуцију ове саднице. Ствар је у томе да су се тек сада појавили хибриди овог необичног стабла који могу да успијевају у климатским условима какви постоје код нас. Укрштањем, пауловнија је адаптирана за наше подручје, па сад нове врсте могу да издрже зимске температуре ниже и од двадесет степени Целзијуса испод нуле, а љети – преко 45 у плусу!

А, да крене са садњом кинеског дрвета, Гркића је подстакла, објашњава, економска криза и једна телевизијска емисија о њему.

Бољиживот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*