Држава продаје четири бање у Србији!

0

Ускоро ће држава дефинисати услове за продају Матарушке, Богутовачке, Бујановачке и Kуршумлијске бање које ће се прве наћи на списку приватизације.

Слична судбина задесиће и преосталих 40-ак бања јер је процењено да само тако некад угледна светска места за одмор могу да поврате стару славу. Сада је немају јер су због терета транзиције и недостатка пара државе да у њих улаже постала места која се заобилазе у широком луку. То се посебно односи на стање у Матарушкој, Богутовачкој, Бујановачкој и Kуршумлијској бањи, где је она чувена Нушићева крилатица „дођеш стар, одеш млад“ давно замрла.

Све те ружне слике, по мишљењу министра туризма и трговине Расима Љајића, ускоро би требало да оду у прошлост.

– Сада нам наша природна богатства остају неискоришћена, а туристе из области здравственог туризма узимају нам Мађари и Словенци који су од својих лечилишта направили велики бизнис. Њихова искуства користићемо и ми. Влада је формирала комисију која ће о судбини сваке бање одлучивати појединачно. Негде ће то бити продаја објеката, а негде стратешко партнерство. У сваком случају, решење се за сваку од бања мора наћи, јер ће у супротном већина њих пропасти – каже министар.

Прве ће на продају бити Матарушка и Богутовачка бања, које иду у пакету, док се за Бујановачку и Kуршумлијску бању траже посебна решења.

– Интересовање постоји, па тако Kуршумлијску бању жели да купи Акционарско друштво „Планинка“, које је власник Пролом и Луковске бање, док су Словаци заинтересовани за куповину Матарушке и Богутовачке бање – каже Љајић за „Блиц“.

С друге стране, српски балнеолози сматрају да лек који је држава предвидела за оздрављење српских бања – није добар.

– Српске бање су наша нафта, а нафту нико не продаје. Савремени човек има две жеље: да живи што дуже, али да не буде болестан, и да тај продужени животни век проведе на квалитетан начин. Бање су у том циљу незаменљиве јер су окренуте превенцији болести. Зато се у развијеним државама бањско лечење сматра уштедом, а не трошком. Француска коришћењем својих 78 бања штеди милијарду евра здравству – каже Јовановић.

Kатар заинтересована страна

– Приликом недавне посете тој земљи, Kатарски инвестициони фонд је био вољан да улаже у српске бање, велнес и спа туризам и пољопривреду. Они су најавили свој долазак у јануару наредне године и тада ће обићи неколико српских бања – каже Љајић.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*