Државне паре само ако си близак СНС

Захваљујући уговорима са градом и локалним институцијама, зајечарска телевизија БЕСТ је имала преко 147 милиона динара прихода од 2013. године након доласка Српске напредне странке (СНС) на власт у овом граду. Пише: Анђела Миливојевић (CINS)

0

Ипак, од августа не емитују програм, а рачуни су им у блокади због дуга од нешто више од 21,6 милиона динара.

У протекле три године овој регионалној телевизији рачуни су били блокирани у више наврата али прави проблеми настају у периоду после одласка Саше Мирковића из СНС-а и са места председника Скупштине Зајечара. Мирковић је од 2011. до средине 2012. године био је члан Управног одбора ТВ Бест, а у медијима је често представљан као њен прави власник. То је у разговору за Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) негирао.

Формална власница ТВ Бест је Данијела Видосављевић, а осим Мирковића, у последњих неколико година телевизијом је управљало више зајечарских функционера, међу којима и садашњи градоначелник Велимир Огњеновић. У јулу 2013. године Мирковић је постао председник скупштине, док Огњеновић месец дана касније постаје градоначелник Зајечара, обојица као представници СНС-а. Управо од те године почиње раст прихода ТВ Бест из буџета институција.

Подаци Управе за трезор показују да су приходи од локалних самоуправа и државних институција овој телевизији у 2013. години износили више од 42 милиона динара. Годину раније добили су мање од 14,5 милиона динара. Уплате за ТВ Бест 2014. године достижу скоро 44 милиона, да би до краја 2015. на њихов рачун легло више од 61 милион динара буџетског новца. У 2016. години добили су само 732.554 динара.

Мирковић каже да његово постављање за председника скупштине нема никакве везе са пословима ТВ Бест, јер је био на челу законодавног органа који није додељивао новац.

Огњеновић је изабран за градоначелника Зајечара 21. августа 2013. године. Два дана касније потписао је уговор са Тимочком ТВ (како се ТВ Бест раније звала) о додели 18 милиона динара из буџета града. У том тренутку је и даље био извршни директор ове телевизије, из које је званично отишао тек 16. септембра 2013. На зајечарском медијском конкурсу из 2015. године ТВ Бест је добила 18,8 милиона динара, од укупно 38 милиона колико је подељено на 11 медија. Према налазима медијске коалиције, која надгледа конкурсе, само две телевизије у Србији су добиле више новца на конкурсима прошле године. ТВ Бест је са градом закључила и уговор ван конкурса, на 17 милиона динара, за пројекат информисања из области животне средине. Огњеновић је одобрио овај уговор дан након што је ТВ Бест послала пријаву за доделу новца, а није пристао да разговара са новинарима ЦИНС-а.
Мирковић више није председник Скупштине Зајечара. Kрајем 2015. године сукобио се са СНС-ом, из кога се ишчланио. У то време почињу невоље за ТВ Бест против које је Регулаторно тело за електронске медије у септембру ове године покренуло поступак одузимања дозволе за емитовање. Током децембра прошле године полиција је ушла у просторије ТВ Бест, по налогу Тужилаштва за организовани криминал које је затражило „да се изузме документација везана за проверу навода око коруптивних радњи“. Предмет је уступљен Вишем јавном тужилаштву у Зајечару. У јануару ове године Град Зајечар поднео је тужбу против ТВ Бест пред Привредним судом у Зајечару због дуга од 16 милиона динара. У априлу је Градско јавно правобранилаштво покренуло поступак за извршење над 7,5 милиона динара.

Још један медиј повезан са функционером СНС-а у Зајечару имао је пораст прихода од доласка ове странке на власт. Дан након што је функционер СНС-а Душан Фировић изабран за члана Градског већа Зајечара, августа 2013, фирми Ф Kанал његовог сина Саше додељено је 6,5 милиона динара за медијско извештавање. Годину дана раније, када Фировић није био део власти, Ф Kанал је добио од града три пута мање новца – око 2,2 милиона динара. У уговору, који је потписао градоначелник Огњеновић, пише да иако Ф канал има право да води своју уређивачку политику, мора „узети у обзир и прихватити сугестије града Зајечара на начин и обим информисања у уговореним емисијама“. Ф Kанал је од Града и зајечарских установа 2013. године добио преко 9,2 милиона динара, док су у 2014. години приходовали нешто више од 7,3 милиона динара, од чега 2,6 милиона динара путем конкурса за медије. На медијском конкурсу 2015. године, добили су 3,5 милиона динара за информисање о раду градске управе. Исте године, ван конкурса, добили су 1,5 милиона динара за извештавање о екологији.
У 2013. и 2014. години Душан Фировић је као члан Градског већа директно учествовао у доношењу одлука да се новац из буџета града уплати фирми његовог сина, при чему о потенцијалном сукобу интереса није обавестио Агенцију за борбу против корупције. Агенција је због тога у фебруару 2014. донела препоруку за Фировићево разрешење. Две године је требало градоначелнику Велимиру Огњеновићу да Скупштини града пошаље предлог да се о потенцијалном разрешењу уопште расправља. Одборници Зајечара су у априлу ове године гласали против предлога за његову смену – 27 их је било против, а три за смену.

Душан Фировић није желео да разговара са новинарима ЦИНС-а, док његов син Саша каже да позиција његовог оца нема никакав утицај на новац који добија Ф канал.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*