Државни врх још нема план о томе шта после разговора

0

Председник Србије жели да чује мишљење и предлоге свих заинтересованих, али има свој предлог. Њега ће, како каже, рећи домаћој и светској јавности, после обављених разговора

Државни врх Србије још нема јасан план како ће се ствари одвијати после дијалога унутар свих сфера овог друштва о проблему Kосова, на који је позвао председник Србије Александар Вучић.

У његовом кабинету на питање да ли ће резултат дијалога можда бити преточен у документ који ће бити послат Народној скупштини на усвајање речено нам је да још нема плана и детаља о томе шта ће бити после, односно да се тако далеко није отишло у планирању.

Председник Србије је позвао све „слојеве“ друштва, од представника СПЦ, академије, невладиног сектора, политичких странка, државних институција, до обичних грађана да се од септембра изјасне о проблему Kосова, који, како је рекао, стопира све нас. Председник ће разговарати са свима који се буду одазвали, а циљ разговора требао би да буде да Србија изађе са што хомогенијом стратегијом у вези са решавањем косовског питања. Он, како је рекао, жели да чује мишљење и предлоге свих заинтересованих, али има свој предлог, који ће саопштити домаћој и светској јавности, после обављених разговора.

Kоалициони партнери подржавају Вучићев предлог, а Ивица Дачић, потпредседник владе и председник СПС коалиционог партнера СНС, каже да без трајног решења питања Kосова, Србија неће моћи да настави даље. „Променама на међународном плану и новим положајем Србије као кредибилног и поузданог партнера, створили су се услови за покушај да се дође до трајног решења. За јаку позицију Србије неопходно је да се на унутрашњем плану разговара о даљој стратегији око Kосова и Метохије“, рекао је Дачић. Он је на јучерашњој конференцији за новинаре истакао да не верује да се о томе може постићи консензус.

„Мора да се удари на разлог због чега постоје сукоби, да се реши узрок свих проблема иначе ће тај проблем бити трајно присутан“, навео је Дачић. Према његовим речима, Србија не може сама и потребни су пријатељи, а исто тако Србија не жели да ради нешто што је против интереса других народа.

Kако се може видети у медијима, САНУ је расположена за разговоре, као и невладин сектор, док су представници опозиционих парламентарних странака сумњичави око идеје председника државе. Део опозиције дијалог види и као могућност за доношење храбрих одлука. Те су тако из ЛДП недавно поручили да је зато потребан отворени разговор и дијалог људи који су спремни да и сукобе своја мишљења, односно да таква једна иницијатива свакако није спорна. Други део опозиције је опрезан јер је, како наводе, председник Александар Вучић у протеклом периоду одлуке доносио сам. Док трећи део опозиционе сцене пак сматра да Вучић хоће да маскира признање независности Kосова и добије алиби за своју неуспелу политику. Драган Шутановац, председник ДС, за Данас је навео да председник Србије треба да припреми платформу за разговоре у којој мора да буде прецизно исказана његова политика и начин како и шта жели да буде решење за KиМ. Бошко Обрадовић, лидер покрета Двери, указује на то да Вучићев позив на дијалог око KиМ није ништа друго него припрема јавности за признање Kосова и његово избацивање из уставне преамбуле.

– Дачићева и Вучићева власт већ је признала независно Kосово, направила границу са KиМ и укинула српске државне институције на KиМ потписујући антиуставни Бриселски споразум. Сада је на ред дошло јавно међународно признање независног Kосова од стране наших власти и прихватање да лажна држава добије столицу у УН. Вучић сада покушава да припреми терен за то и да у сопствену издају Kосова увуче и друге делове српског друштва, рекао је недавно Обрадовић за Данас. Kако каже, он нема проблем да Вучићу ово каже у лице, али ће о томе да ли ће се одазвати позиву председника одлучити Председништво Двери када позив добије.

Хоџај поздравио Вучићеву изјаву
Приштина – Министар спољних послова Kосова Енвер Хоџај је поздравио изјаву председника Србије Александра Вучића о решавању односа између Приштине и Београда кроз унутрашњи дијалог у Србији, наводе косовски медији. Прекид ћутања и прихватање истине о независности и суверенитету Kосова би отворило пут помирењу, регионалној сарадњи, европским интеграцијама и побољшању међународног положаја обе земље, рекао је Хоџај. Он је изјавио да би Вучић, ако успе да политику према Kосову изведе на прави пут, ослободио Србију историјских митова и деструктивне политике.

 

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*