ДСС и Двери против закона о финансирању локалних самоуправа: Нова крађа локалних буџета!

0

Предлогом Закона о финансирању локалне самоуправе битно се отежава ионако неповољан положај локалних самоуправа на начин што се значајно умањује удео у порезу на зараде.

Оваква мера озбиљно ће да угрози функционисање локалних самоуправа и њихову бригу о локалној комуналној инфраструктури, друштвеним делатностима (образовању, бригу о породици, култури, спорту, потребама села,…) и локалном економском развоју. На тај начин грађани који су бирали политику и представнике на локалним изборима остаће ускраћени за многе животне потребе у чије задовољавање су полагали наде на изборима.

Као разлози за усвајање новох закона наводе се банални примери тзв.лоше праксе у неким локалним самоуправама, што се не може прихватити као генерална оцена за све, нити се одређује намена тих „уштеда“ о којима председник Владе говори. Стварни разлог за ову „сечу“ веома важног нивоа државне власти је намера централних београдских власти да приграби већу суму буџетских средстава којима ће дискреционо располагати и користити за политичку и личну промоцију, све то под изговором некаквог „аранжмана“ са ММФ-ом.

Директну потврду ове тактике дала је и сама власт која је са првим нацртом закона изашла у јесен 2015.године, али је одложила његово разматрање због редовних локалних и ванредних посланичких избора. Без обзира што је извршена значајна измена првобитног нацрта, остаје чињеница да су локаллне самоуправе значајно оштећене и да је на делу још једна постизборна превара грађана од стране Вучићеве администрације.

С обзиром на чињеницу да су челници највећег броја локалних самоуправа са листе Србија побеђује – Александар Вучић, позивам их да се одупру намерама партијско-пословне олигархије да узурпирају део локалних финансија на штету грађана и не дозволе да Србија побеђује сопствени народ! У противном, потврдиће поданички однос према централним страначким властима и саучесништво у овој казненој експедицији.

Дејан Шулкић је народни посланик и председник Извршног одбора ДСС, а од 2004. до 2015. године обављао је дужност председника општина Велика Плана.

Српски покрет Двери апсолутно се противи најављеном предлогу Закона о финансирању локалних самоуправа, којим Влада Србије планира нову пљачку градских и општинских буџета.
Просто је невероватно да Влада која се хвали фискалном консолидацијом, растом БДП-а и суфицитом у буџету наставља са уштедама на рачун локалних самоуправа. Чему ово ново отимање са локалног нивоа ако је републичка каса пуна и стабилна?

Ово није први пут да Влада Републике Србије коју чине СНС и СПС напада локалне буџете и на тај начин пуни празну републичку касу. Ово је пре неколико година урадио најпре Млађан Динкић као министар у Дачић-Вучић Влади, чиме су жестоко оштећени буџети локалних самоуправа у Србији. Зашто Влада Републике Србије сада изнова смањује средства која следују градовима и општинама на основу пореза на зараде које су остварене на локалном нивоу?

Посебан хит је изјава градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића да је Нови Сад веома задовољан новим законским предлогом јер му се узима само 250 милиона динара, а могло је или било у плану много више. Вучевићева, тј. логика локалних челника Српске напредне странке је да не доводе у питање одлуке Александра Вучића чак и када су на директну штету локалних самоуправа којима се налазе на челу.

Парламентарни представници Двери и на републичком и на локалном нивоу побуниће се против ове нове отимачине од стране Владе Републике Србије.

Г. Вучићу, што не ударите на тајкуне, стране банке и стране фирме који нам деру кожу с леђа, кад сте тако храбри, већ изнова ударате на обичан народ и отимате од буџета локалних самоуправа у Србији?

Ви сте заиста прави модерни Суперхик – крадете од сиромашних да бисте дали богатим страним фирмама које долазе у Србију да нас искористе и сав профит однесу у иностранство.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*