DSS i Dveri protiv zakona o finansiranju lokalnih samouprava: Nova krađa lokalnih budžeta!

0

Predlogom Zakona o finansiranju lokalne samouprave bitno se otežava ionako nepovoljan položaj lokalnih samouprava na način što se značajno umanjuje udeo u porezu na zarade.

Ovakva mera ozbiljno će da ugrozi funkcionisanje lokalnih samouprava i njihovu brigu o lokalnoj komunalnoj infrastrukturi, društvenim delatnostima (obrazovanju, brigu o porodici, kulturi, sportu, potrebama sela,…) i lokalnom ekonomskom razvoju. Na taj način građani koji su birali politiku i predstavnike na lokalnim izborima ostaće uskraćeni za mnoge životne potrebe u čije zadovoljavanje su polagali nade na izborima.

Kao razlozi za usvajanje novoh zakona navode se banalni primeri tzv.loše prakse u nekim lokalnim samoupravama, što se ne može prihvatiti kao generalna ocena za sve, niti se određuje namena tih „ušteda“ o kojima predsednik Vlade govori. Stvarni razlog za ovu „seču“ veoma važnog nivoa državne vlasti je namera centralnih beogradskih vlasti da prigrabi veću sumu budžetskih sredstava kojima će diskreciono raspolagati i koristiti za političku i ličnu promociju, sve to pod izgovorom nekakvog „aranžmana“ sa MMF-om.

Direktnu potvrdu ove taktike dala je i sama vlast koja je sa prvim nacrtom zakona izašla u jesen 2015.godine, ali je odložila njegovo razmatranje zbog redovnih lokalnih i vanrednih poslaničkih izbora. Bez obzira što je izvršena značajna izmena prvobitnog nacrta, ostaje činjenica da su lokallne samouprave značajno oštećene i da je na delu još jedna postizborna prevara građana od strane Vučićeve administracije.

S obzirom na činjenicu da su čelnici najvećeg broja lokalnih samouprava sa liste Srbija pobeđuje – Aleksandar Vučić, pozivam ih da se odupru namerama partijsko-poslovne oligarhije da uzurpiraju deo lokalnih finansija na štetu građana i ne dozvole da Srbija pobeđuje sopstveni narod! U protivnom, potvrdiće podanički odnos prema centralnim stranačkim vlastima i saučesništvo u ovoj kaznenoj ekspediciji.

Dejan Šulkić je narodni poslanik i predsednik Izvršnog odbora DSS, a od 2004. do 2015. godine obavljao je dužnost predsednika opština Velika Plana.

Srpski pokret Dveri apsolutno se protivi najavljenom predlogu Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, kojim Vlada Srbije planira novu pljačku gradskih i opštinskih budžeta.
Prosto je neverovatno da Vlada koja se hvali fiskalnom konsolidacijom, rastom BDP-a i suficitom u budžetu nastavlja sa uštedama na račun lokalnih samouprava. Čemu ovo novo otimanje sa lokalnog nivoa ako je republička kasa puna i stabilna?

Ovo nije prvi put da Vlada Republike Srbije koju čine SNS i SPS napada lokalne budžete i na taj način puni praznu republičku kasu. Ovo je pre nekoliko godina uradio najpre Mlađan Dinkić kao ministar u Dačić-Vučić Vladi, čime su žestoko oštećeni budžeti lokalnih samouprava u Srbiji. Zašto Vlada Republike Srbije sada iznova smanjuje sredstva koja sleduju gradovima i opštinama na osnovu poreza na zarade koje su ostvarene na lokalnom nivou?

Poseban hit je izjava gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da je Novi Sad veoma zadovoljan novim zakonskim predlogom jer mu se uzima samo 250 miliona dinara, a moglo je ili bilo u planu mnogo više. Vučevićeva, tj. logika lokalnih čelnika Srpske napredne stranke je da ne dovode u pitanje odluke Aleksandra Vučića čak i kada su na direktnu štetu lokalnih samouprava kojima se nalaze na čelu.

Parlamentarni predstavnici Dveri i na republičkom i na lokalnom nivou pobuniće se protiv ove nove otimačine od strane Vlade Republike Srbije.

G. Vučiću, što ne udarite na tajkune, strane banke i strane firme koji nam deru kožu s leđa, kad ste tako hrabri, već iznova udarate na običan narod i otimate od budžeta lokalnih samouprava u Srbiji?

Vi ste zaista pravi moderni Superhik – kradete od siromašnih da biste dali bogatim stranim firmama koje dolaze u Srbiju da nas iskoriste i sav profit odnesu u inostranstvo.

POSTAVI ODGOVOR

*