ДСС: Помирење само кроз истину, геноцида није било

0

Београд – Председик ДСС Милош Јовановић сматра да су комеморације поводом Сребренице досад служиле само да се српском народу наметне одговорност за „непостојећи геноцид“.

Како је оценио, комеморације у Поточарима служе да се афирмише једнострано виђење распада бивше југословенске државе и ојача кохезија и идентитет муслимана у БиХ.

У изјави достављеној медијима, Јовановић каже да утолико утолико издвајање и обележавање овог догађаја неће и не може допринети помирењу у региону јер се истинско помирење може градити само на историјској истини.

„А истина гласи да Србија није одговорна за распад бивше Југославије и да је српски народ највећа жртва југословенске кризе. Истина такође гласи да су над Србима извршени стравични злочини у Подрињу током ратних година. Коначно, истина гласи да злочин геноцида није почињен ни у Србреници, нити било где у БиХ“, навео је Јовановић.

Јовановић, наиме, сматра да је истинско помирење народа у овим крајевима исувише важно да бисмо се њиме играли као што то чинимо данас и као што смо то радили претходних година.

„Уместо помирења, ми, одустајући од истине, само стварамо његов привид чиме осуђујемо нашу децу на понављање трагичне историје. Из тог разлога много је важније стално подсећати на историјску истину и о њој расправљати него олако прихватати и учествовати у туђим представама“, навео је Јовановић, саопштила је Информативна служба ДС С.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*