Двадесет година од злочина над Србима у Ораховцу

0

Yдружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији и Привременог органа општине Ораховац обележиће сутра 20 година од масовног киднаповања, протеривања и убиства Срба на подручју те општине. Комеморативни скуп почеће у 11 сати у порти цркве Светог Јована у Великој Хочи.

У Дому културе у 12 сати биће одржана академија, а присуствоваће помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.Према подацима Канцеларије за Косово и Метохију на територији општине Ораховац током офанзиве Ослободилачке војске Косова од 12. маја до 22. јула 1998. године страдало је 84 Срба.

За време оружаног напада од 17. до 22. јула 1998. године киднаповано је око 100 српских цивила, од којих су многи убијени и мучени у приватним затворима и логорима, а њихови посмртни остаци пронађени су у масовним гробницама Малишево и Волујак у пролеће 2005. године.

Организација Жене у црном и Фонд за хуманитарно право најавили су да ће сутра присуствовати комеморацији на гробљу Орловача и положити венац са натписом „Памтимо злочине у Ораховцу”. (Бета)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*