Dvadeset godina od zločina nad Srbima u Orahovcu

0

Ydruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji i Privremenog organa opštine Orahovac obeležiće sutra 20 godina od masovnog kidnapovanja, proterivanja i ubistva Srba na području te opštine. Komemorativni skup počeće u 11 sati u porti crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči.

U Domu kulture u 12 sati biće održana akademija, a prisustvovaće pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.Prema podacima Kancelarije za Kosovo i Metohiju na teritoriji opštine Orahovac tokom ofanzive Oslobodilačke vojske Kosova od 12. maja do 22. jula 1998. godine stradalo je 84 Srba.

Za vreme oružanog napada od 17. do 22. jula 1998. godine kidnapovano je oko 100 srpskih civila, od kojih su mnogi ubijeni i mučeni u privatnim zatvorima i logorima, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Mališevo i Volujak u proleće 2005. godine.

Organizacija Žene u crnom i Fond za humanitarno pravo najavili su da će sutra prisustvovati komemoraciji na groblju Orlovača i položiti venac sa natpisom „Pamtimo zločine u Orahovcu”. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

*