Две нуклеарне земље на корак од рата?

0

У нападу је у потпуности уништен камп за обуку терористичке организације Џаиш ел Мухамед. Пакистан је на то одговорио подизањем својих војних авиона, преноси Спутњик. Ова ситуација представља ескалацију непријатељства између две суседне земље с нуклеарним наоружањем.

Реч је о првом ваздушном нападу преко границе контроле, која дели индијски и пакистански део Кашмира још од рата из 1971. године између тих двеју земаља.

Како пишу тамошњи медији, та акција може се тумачити као одмазда за недавни терористички напад када се бомбаш-самоубица разнео у држави Џаму и Кашмир и том приликом усмртио 45 индијских војника.

Агенција АНИ јавила је да је ваздушни напад изведен око 3 сата и 30 минута ујутру по локалном времену и у њему је учествовало 12 вишенаменских авиона „мираж 2000“. Такође се наводи да су авиони на камп бацили неколико бомби, од којих је свака тешка по једну тону.

Раније је портпарол пакистанских оружаних снага, генерал-мајор Асиф Гафур, саопштио да су авиони индијског ваздухопловства прекршили „линију контроле“ у Кашмиру, али су се „након одговора из Пакистана“ вратили. Како наводи РТ, Пакистан је након напада из Индије подигао своју борбену авијацију.

Власти Пакистана су навеле да су индијски авиони том приликом избацили муницију. Генерал Гафур је на свом налогу на Твитеру објавио и фотографије избачене муниције. Министарство одбране Индије за сада није давало никакве званичне изјаве о инциденту.

У држави Џаму и Кашмир активни су сепаратисти који се залажу за независност или прикључење Пакистану.

У области Кашмир нема званичне границе између Индије и Пакистана — војске двеју држава дели линија контроле. Њу Делхи окривљује пакистанске власти за подршку наоружаним сепаратистима, а Исламабад пориче те оптужбе, наводец́и да се народ Кашмира самостално бори за своја права.

Кина је позвала Пакистан и Индију на уздржаност како би се спречила већа криза и очували мир и стабилност у југоисточној Азији. Портпарол кинеског министарства иностраних послова Лу Канг рекао је да Кина изражава наду да Индија и Пакистан могу да покажу уздржаност уз предузимање акција које ће помоћи у стабилизацији ситуације у региону, а Исламабад и Њу Делхи „одржали добре односе и комуникацију“.

 

Извор Бета/АП/Спутњик/Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*