Двери изашле са предлогом „Декларације о заштити Срба у расејању и региону“

1

НА ДАНАШЊОЈ конференцији за новинаре, Бошко Обрадовић и мр Иван Костић објавили су да је посланичка група Двери у скупштинску процедуру предала Декларацију Народне скупштине о заштити Срба у расејању и региону као једну од најважнијих иницијатива Двери у Скупштини.

Позивајући се на Уставну обавезу Републике Србије да је држава дужна да брине о интересу својих грађана који живе у иностранству, овом декларацијом Двери иницирају да Народна Скупштина, као најважније представничко тело српског народа, обавеже све државне институције да се додатно ангажују по питању заштите права и положаја наших сународника ван граница Србије, нарочито у овом тренутку, када се положај Срба ван Србије сваким даном све више погоршава, док смо у исто време сведоци запањујуће пасивности државних институција које би требало да се баве овом проблематиком.

„Немамо више Министарство за Србе у региону и расејању, немамо ни Канцеларију за Србе у региону и расејању, имамо само Управу при Министарству спољних послова, која већ три године не може да именује директора. Не ради ни Скупштина Срба у региону и расејању већ годинама у назад, и с пуним правом се вишемилионско расејање може осећати одбачено од своје матичне државе“ – навео је Обрадовић, као један од разлога за ову иницијативу.

Срби су тренутно најобесправљенији народ у Европи и ми смо сведоци константне насилне асимилације и дискриминације, што је у супротности са Универзалном декларацијом о људским правима усвојеном од стране Генералне скупштине Уједињених нација.

У Декларацији се између осталог тражи да надлежне институције Републике Србије посебну пажњу посвете Србима у региону, којима се од распада СФРЈ и формирања нових држава на Балкану не омогућава очување верског, националног и културног идентитета, што није случај са националним мањинама у Србији, због чега смо поносни. Република Србија мора постати правно уређено, безбедно и економски перспективно место за живот свих наших сународника који желе да се са својим породицама врате у отаџбину.

Декларација још сугерише да државне институције треба да по убрзаном поступку крену у решавање проблема држављанства, бирачког права, реституције, отварање архива и тајних досијеа, проблема избеглих, прогнаних и расељених Срба, као и свих других конкретних проблема наших сународника у расејању и региону.

Недвосмислено закључујемо да су Срби и у расејању и региону изложени константној асимилацији, која негде има и насилан карактер, као и перманентној борби да се не изгуби национални идентитет, а који смо успели да сачувамо у много тежим временима и у условима нижег степена развоја цивилизације.

„Двери су у последњих годину дана највише урадиле на давању предлога шта треба да се уради у односима државе и Срба у региону и расејању и шта треба да се поправи. Наша посланичка група поднела је највише амандмана на законе који су се тицали Срба у региону и расејању: од буџета, преко тренутних закона о просвети, а припремамо и измене и допуне пореских закона који ће омогућити несметано улагање и заинтересовати наше људе да економски улажу у Србију.“ – истакао је мр Иван Костић, народни посланик Двери и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине.

Предложеном декларацијом се стварају услови да Народна Скупштина Републике Србије, новим законским решењима омогући боље интегрисање самих Срба ван Србије, као и основа за њихово што брже укључивање у друштвено-политичке токове у Србији, што ће неминовно довести до бржег економског и културног развоја, као и до повратка у матицу многих Срба, којима је то животни сан.

(саопштење Српског покрета Двери)

1 КОМЕНТАР

 1. Господо “ДВЕРЈАНИ“, не држите прекрштене руке /шаку преко шаке/
  ниже пупка, а повише гениталија, јер то није ни протоколарни, ни
  молитвени, ни војнички начин држања руку!
  Постоји и говор тела!
  У америчкој ВОЈСЦИ СТАВ “НА МЕСТУ ВОЉНО“ подразумева укрштене
  руке на задњемделу тела /позадини/, нешто више АНУСНЕ ЧАКРЕ, а ваш
  положај руку је са предње стране тела, у висини ГЕНИТАЛНЕ ЧАКРЕ?!
  Имајте самопоштовања и поштовање према онима којима се обраћате!!!

  Драган Славнић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*