ДВЕРИ: Мајке су најугроженија друштвена група у Србији

0

Иако је Законом о ПИО фонду мајкама омогућен повлашћени радни стаж, за мајке једног или два детета се примена овог члана Закона одлаже за 15 година. Мајке ће морати да чекају до 2032. године на остварење својих права и повлашћени обрачун пензије, уколико нису родиле барем троје деце.
Дневни лист грађане у штуром тексту информише о овој недопустивој и срамној дискриминацији, не наводећи ко је донео одлуку да једноставно одложи примену члана Закона који је ступио на снагу 2015. године. Овде ваља напоменути да је режим ПИО фонд преузео у своје руке, јер сам поставља већину у Управном одбору и тако одлучује о судбини осигураника и огромне имовине грађана Србије који читавог свог живота уплаћују средства на име обавезног пензијског осигурања.

Ако се присетимо да је Александар Вучић вређао мајке, говорећи да могу коњу реп да ишчупају (Двери још чекају његово извињење мајкама због тога), да је изјавио да „можете код куће тући кога хоћете, али не и на јавном месту“, да трагична убиства у центрима за социјални рад у Србији нису изазвала оставке надлежних у ланцу одговорности, појачану друштвену активност државних институција и НВО сектора, онда оваква вест заиста не треба да нас чуди.

Уместо да све већи број, све гласнијих и утицајнијих, невладиних организација утиче на бољи положај жена у Србији, догађа се управо супротно. Жене у Србији немају елементарну физичку безбедност, здравље им је угрожено због начина живота који им режим намеће и последица НАТО бомбардовања (статистика обољења од рака дојке и грлића материце је алармантна), а када желе да се остваре као мајке, принуђене су да бирају између посла и породице, између каријере и мајчинства. Радикални феминизам беспотребно изједначава жену са мушкарцем у смислу обављања тешких физичких послова, за које није физиолошки преодређена и који јој директно нарушавају здравље.

Највише нас љути лицемерје и привидна, јалова, борба за такозване европске вредности и људска права. Најватренији борци за сузбијање дискриминације ћуте, нема иницијатива за јавна слушања, трибине, законске измене. Тек изабрани Заштитник грађана пропушта још једну прилику да ради свој посао како му и опис радног места налаже и да демантује критике Двери изнете приликом његовог намештења о заташкавању сексуалног узнемиравања радница у правосуђу у Чачку. Медији углавно не сарађују на адекватан начин, садржајем (ненамерно или плански) само подржавају насиље у породици и затирање елементарне пристојности, емпатије и доброчинства.

Сасвим је очигледна дволичност у првом реду протагониста Закона о дискриминацији. Они својим ћутањем поручују мајкама, деци и особама са инвалидитетом, да је овај закон донет због неких других, а понајмање да њих заштите.

Женска снага Двери ће појачати своје активности у циљу стварања бољег амбијента за развој породичних вредности, чији је жена природни носилац и заштитник. Здрава породица је најбоља заштита како женама, тако и свим осталим њеним члановима, како од животних изазова, тако и од немара и дискриминације од стране лошег државног апарата.

Женска снага Двери

Двери.рс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*