Двери: Може ли Србија да учествује у мировној мисији Русије у Сирији?

ПОКРЕТ ПОСТАВИО ДЕСЕТ ПИТАЊА МИНИСТРУ ОДБРАНЕ ЗОРАНУ ЂОРЂЕВИЋУ

0
  • Како можемо бити војно неутрални, тј. имати исти однос и према онима који су нас бомбардовали и према онима који нас никада нису бомбардовали, и према НАТО и према Русији?
  • Да ли ће више споразума о сарадњи са НАТО пактом завршити учлањењем у овај војни савез?
  • Да ли ћете у склопу усклађивања спољне политике и безбедности са ЕУ по први пут у српској историји стати на страну против Русије?

          ПРЕДСЕДНИК и заменик председника ПГ Двери, Бошко Обрадовић и Срђан Ного констатовали су да је учешће Војске Србије у мировним операцијама у организацији ЕУ, посебно ако смо условљени тиме на даљем, погубном путу Србије у ЕУ, апсолутно неприхватљиве.

          Боље је да Војска Србије брине о Мигрантској кризи која  угрожава безбедност наших граница, а не да шаљемо војнике у мировне мултинационалне мисије.

          Срђан Ного, упитао је да ли је министар упознат да је након 17 година од бомбардовања у Србији епидемија канцера као последица НАТО бомбардовања и да ли у Војсци Србије постоји центар који прати радиоактивност и последице истог.

          Министар је одговорио да постоји такав центар на ВМА. Двери ће у наредном периоду тражити детаљније информације о раду овог центра, како би јавност сазнала какве су последице по становништво Србије након бомбардовања НАТО бомбама са осиромашеним уранијумом.

          У циљу јасног дефинисања стања у Војсци Србије, народни посланици Двери поставили су низ питања министру војном г. Ђорђевићу:

          1. Како можемо бити војно неутрални, тј. имати исти однос и према онима који су нас бомбардовали и према онима који нас никада нису бомбардовали, и према НАТО и према Русији?

          2. Зашто идемо у мировне операције широм света да бисмо учили војни занат, а пензионисали смо већину врхунских и релативно младих официра са ратним искуством?

          3. Да ли ће више споразума о сарадњи са НАТО пактом завршити учлањењем у овај војни савез?

          4. Да ли треба слати војнике широм света у тренутку када огромна мигрантска криза у Европи тражи заштиту наших граница, за шта немамо довољно војника?

          5. Да ли ћете у склопу усклађивања спољне политике и безбедности са ЕУ по први пут у српској историји стати на страну против Русије?

           6. Да ли иза мисија ЕУ по свету заправо стоје интереси НАТО пакта?

          7. Да ли је равноправан однос наше државе са НАТО и Русијом када са НАТО имамо 10, а са Русијом 1 заједничку војну вежбу?

          8. Да ли логиком војне неутралности и равноправности треба да узмемо учешћа у мировним операцијама Руске Федерације у Сирији?

        9. Који проценат српских војника од укупног броја активних војника је ангажован у мировним операцијама?

          10. Зашто се не враћа редовно служење војног рока када то жели више од 70% грађана Србије?

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*