Dveri: Može li Srbija da učestvuje u mirovnoj misiji Rusije u Siriji?

POKRET POSTAVIO DESET PITANJA MINISTRU ODBRANE ZORANU ĐORĐEVIĆU

0
  • Kako možemo biti vojno neutralni, tj. imati isti odnos i prema onima koji su nas bombardovali i prema onima koji nas nikada nisu bombardovali, i prema NATO i prema Rusiji?
  • Da li će više sporazuma o saradnji sa NATO paktom završiti učlanjenjem u ovaj vojni savez?
  • Da li ćete u sklopu usklađivanja spoljne politike i bezbednosti sa EU po prvi put u srpskoj istoriji stati na stranu protiv Rusije?

          PREDSEDNIK i zamenik predsednika PG Dveri, Boško Obradović i Srđan Nogo konstatovali su da je učešće Vojske Srbije u mirovnim operacijama u organizaciji EU, posebno ako smo uslovljeni time na daljem, pogubnom putu Srbije u EU, apsolutno neprihvatljive.

          Bolje je da Vojska Srbije brine o Migrantskoj krizi koja  ugrožava bezbednost naših granica, a ne da šaljemo vojnike u mirovne multinacionalne misije.

          Srđan Nogo, upitao je da li je ministar upoznat da je nakon 17 godina od bombardovanja u Srbiji epidemija kancera kao posledica NATO bombardovanja i da li u Vojsci Srbije postoji centar koji prati radioaktivnost i posledice istog.

          Ministar je odgovorio da postoji takav centar na VMA. Dveri će u narednom periodu tražiti detaljnije informacije o radu ovog centra, kako bi javnost saznala kakve su posledice po stanovništvo Srbije nakon bombardovanja NATO bombama sa osiromašenim uranijumom.

          U cilju jasnog definisanja stanja u Vojsci Srbije, narodni poslanici Dveri postavili su niz pitanja ministru vojnom g. Đorđeviću:

          1. Kako možemo biti vojno neutralni, tj. imati isti odnos i prema onima koji su nas bombardovali i prema onima koji nas nikada nisu bombardovali, i prema NATO i prema Rusiji?

          2. Zašto idemo u mirovne operacije širom sveta da bismo učili vojni zanat, a penzionisali smo većinu vrhunskih i relativno mladih oficira sa ratnim iskustvom?

          3. Da li će više sporazuma o saradnji sa NATO paktom završiti učlanjenjem u ovaj vojni savez?

          4. Da li treba slati vojnike širom sveta u trenutku kada ogromna migrantska kriza u Evropi traži zaštitu naših granica, za šta nemamo dovoljno vojnika?

          5. Da li ćete u sklopu usklađivanja spoljne politike i bezbednosti sa EU po prvi put u srpskoj istoriji stati na stranu protiv Rusije?

           6. Da li iza misija EU po svetu zapravo stoje interesi NATO pakta?

          7. Da li je ravnopravan odnos naše države sa NATO i Rusijom kada sa NATO imamo 10, a sa Rusijom 1 zajedničku vojnu vežbu?

          8. Da li logikom vojne neutralnosti i ravnopravnosti treba da uzmemo učešća u mirovnim operacijama Ruske Federacije u Siriji?

        9. Koji procenat srpskih vojnika od ukupnog broja aktivnih vojnika je angažovan u mirovnim operacijama?

          10. Zašto se ne vraća redovno služenje vojnog roka kada to želi više od 70% građana Srbije?

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

*