Двери: Обезбедили смо низ чврстих доказа о повезаности Вучићеве власти и криминала

ШЕФ АНТИКОРУПЦИЈСКОГ ТИМА ДВЕРИ: ОПЕРАЦИЈЕ ИЗВОЂЕНЕ И ПРЕКО ФИРМИ СА ВЕЛИКИМ ПРОМЕТОМ

0

СРПСКИ покрет Двери данас је обелоданио низ чврстих доказа, транскрипата и аудио записа о умешаности власти и криминала које траје годинама.

У питању су осуђивана лица попут Зорана Ћопића, бизнисмена који је више пута правоснажно осуђиван у због прања новца са Дарком Шарићем, а који највероватније потиче од криминалних активности – трговине наркотицима, Ненада Ковача, познатог као „Неша Роминг“, некада финансијера Демократске странке, данас блиског СНС, и Савом Терзићем, једним од власника система „Бус Плус“.

У документацији се види и умешаност Бранка Лазаревића, бившег шефа кабинета Ивице Дачића.

Разговори наводе на криминалне радње око откупа предузећа које има велике промете ради подизања кредита за учешће у приватизацијама фирми као што је „Митросрем“.

Оваква предузећа, са великим прометима, била су интересантна групи која се бавила прањем новца од наркотика, јер су таква предузећа на основу великих промета имала добар кредитни рејтинг и могла су да добијају банкарске кредите, који су коришћени ради куповине других предузећа у приватизацији, и који нису враћани, већ је банкама даван готов новац који потиче из криминалних активности.

Даље се спомиње Сава Терзић који је у време Драгана Ђиласа, а сада у сарадњи са Синишом Малим и Гораном Весићем, управљач „Бус Плуса“. Систем „Бус Плус“ је такође веома погодан за непријављивање великих количина готовог новца који пролазе кроз систем и којима се губи траг.

Ненад Ковач је био близак сарадник Драгана Ђиласа, покојног Микија Ракића и других из врха власти у доба Бориса Тадића, из „пословне“, заправо криминалне сфере, а касније је постао и кум Николе Петровића, првог кума Србије – кума премијера Александра Вучића.

Након што им се Ненад Ковач приближио финансирањем исплате вишемилионских дугова дневних новина „Правда“ које су направили Вучић и Петровић управљајући овим новинама, кумовски заједнички пословни пројекти Ненада Ковача и Николе Петровића обухватају и изградњу мини-хидроелектрана и сувласништво у предузећу „ECO ENERGO GROUP“, чији је директор однедавно поново Никола Петровић.

Један од адвоката овог предузећа и поменутих кумова био је Александар Ђорђевић, сада директор БИА, о чему су неки медији већ извештавали, а ово предузеће заступао је и познати београдски адвокат Илија Дражић.

Још један од кумова Ненада Ковача је Љубивоје Ђорђевић, јавни тужилац Првог основног јавног тужилаштва у Београду, руководилац тог органа, који има последњу реч у свим случајевима кривичног гоњења које спроводи то тужилаштво и преко којег се спроводи прогон лица која се нађу на мети ове групе, кроз вођење монтираних кривичних поступака.

Комуникација коју презентирамо указује да криминална мрежа прања новца сеже много дубље и шире него што је то јавности представљено, па и од стране Тужилаштва за организовани криминал.

Ми се залажемо за потпуно расветљавање свих криминалних афера, посебно афера које, попут ове, сежу до самих врхова државних, политичких и привредних структура.

Ми се залажемо за принцип строге одговорности носилаца свих јавних функција, укључујући и правосуђе, које се од одговорности за своје поступање не може стално крити иза фраза о независности и самосталности.

Независност и самосталност служе заштити судија и тужилаца који свој посао раде савесно и поштено, а не служе заштити селективног поступања, скривања доказа и заташкавања случајева најкрупнијег криминала и корупције.

Материјале можете видети и чути на главном сајту Двери и путем интернет странице Двери, а у наредном периоду, очекујте нове ексклузивне материјале и доказе.

Срђан Ного, шеф Aнтикорупцијског тима Српског покрета Двери

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*