Двери: СПЦ не треба да се срамоти и одликује политичаре на власти

0

Сигурни смо да на фрескама у нашим храмовима не треба сликати актуелне политичаре, посебно не оне који су на власти, ма колико да су у питању ктитори и добротвори. Молимо Његову Светост и архијереје чланове Светог Синода СПЦ да се са оваквом праксом престане. Против смо да политичари на власти добијају ордење док не сиђу са власти и док се не утврди чијим су новцима помагали изградњу и улепшавање храмова: својим или народним.

Вест да је Братислав Гашић осликан као ктитор на фресци у новом храму Светог Јована Крститеља у Крушевцу изазива узнемирење и протест грађана и православних верника у Србији.

Не улазећи у личну црквеност браће Гашића сигурни смо да на фрескама у нашим храмовима не треба сликати актуелне политичаре, посебно не оне који су на власти, ма колико да су у питању ктитори и добротвори.

Да су у питању прави хришћани и добротвори они сами не би дозволили да се њихов лик нађе на фресци са Светим Јованом Крститељем, ма колико се изговарали иконописачком традицијом да се лик ктитора приказује у ктиторској задужбини.

Слично се десило у Шумадијској епархији, где су искована слова Драгице Николић на полијелеју у манастиру Вољавча, по узору на средњовековну традицију краљева из династије Немањића.

Ако СПЦ настави да охрабрује овакве потезе властодржаца и чланова њихових породица, потпуно ће се изгубити смисао, значај и вредност ктиторских композиција и ознака из средњег века, које су настале у потпуно другачијим друштвено-политичким односима и општеобавезујућим моралним оквирима, којима данас нема ни трага.

Српски покрет Двери је апсолутно против тога да се СПЦ срамоти дељењем црквених одликовања политичарима на власти попут Томислава Николића, Александра Вучића, Велимира Илића, Александра Вулина, Братислава Гашића који таква одликовања свакако нису заслужили.

С обзиром да су то политичари на власти то баца посебну моралну сенку на СПЦ и зато молимо Његову Светост и архијереје чланове Светог Синода СПЦ да се са оваквом праксом престане.

Политичари деле народне паре, а ордење не добија народ него они лично. СПЦ би много више помогла своме народу када би се јасније и гласније чуо њен глас против власти која ради на штету Срба на Косову и Метохији или Републици Српској, или која не решава ниједно од кључних питања у Србији данас попут беле куге, а да не говоримо да је веронаука још увек није обавезан већ факултативни предмет који је бивши министар просвете у овој власти хтео да избаци из наших школа.

Нисмо против да било ко има потребу да помаже цркву, напротив. Али смо свакако против да политичари на власти добијају ордење док не сиђу са власти и док се не утврди чијим су новцима помагали изградњу и улепшавање храмова: својим или народним.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*