Џефри Најс: Нечасни покушаји рехабилитације Милошевића

2

У процесу Радовану Kараџићу није суђено и Слободану Милошевићу, те су нечасни и неосновани покушаји да се Милошевић рехабилитује вађењем једне реченице из контекста, каже некадашњи главни тужилац на суђењу бившем председнику Југославије у Хагу, Џефри Најс.

Он сматра да су такви наводи британског новинара Нила Kларка „вероватно део кампање оркестриране из Србије – и могуће је из Русије – да се Милошевић ослободи кривице 10 година након смрти“.

Најс тврди да је, иако су на свим странама чињени ратни злочини, „једноставна и необорива чињеница да је у сукобима 1990-их далеко највише злочина починила Србија – и по броју и по тежини – и они воде ка Милошевићу“.

То је, каже, констатовало и судско веће на крају презентовања доказа тужилаштва, али је Милошевићева смрт онемогућила изрицање пресуде, наглашава Најс.

Он указује да је веома важно имати у виду да се сваки поступак води посебно, те да то значи да докази у процесу једном оптуженом, у овом случају Kараџићу, нису толико усредсређени на остала осумњичена лица која су поменута у овом предмету, дакле на Милошевића.

„Ако је неко заинтересован да детаљно истражује треба да се фокусира на одлуку судија у процесу Милошевићу на крају извођења доказа тужилаштва“, истиче Најс.

Он објашњава да је утврдивање кривице људи попут Милошевића, Kараџића, Младића и осталих веома комплексан процес за шта је потребно пажљиво разматрање свих доказа.

„Не постоји пречица за људе, попут Kларка, који настоје да рехабилитују Милошевића тако што истргну један параграф из целе пресуде, погрешно га цитирајући и користећи ван контекста“, закључује бивши тужилац Најс.

Kурир

2 КОМЕНТАРА

  1. OBAVEŠTAJAC SE BAVI PRAVOM,ČUDNO!!!ALI PRESUDA SLOBODANU MILOŠEVIĆU ZAMISLI,,SLUČAJNO.UBAČENA MEĐU NEKE „PAPIRE“,A TI PANDURČINO ENGLESKA MORAĆEŠ DA ODGOVORIŠ NA TVRDNJE FRANCUSKOG MAJORA T.D a .koji je tvrdio da si/ste POBILI 4.600 LJUDI PREKO FRANCUZA.AU7

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*