Џевад Галијашевић: „Случај Орашје“ је Изетбеговићева политичка освета Колинди Грабар Китаровић

0

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић изјавио је да је бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић покренуо операцију кажњавања Хрватске у Орашју након дешавања у Стоцу и залагања председника Хрватске Колинде Грабар Китаровић за промену Дејтона и федерализацију БиХ.

Галијашевић истиче да сви који су починили злочине у Посавини морају одговарати, али да је у „случају Орашје“ реч о класичној Изетбеговићевој политичкој освети Загребу и Китаровићевој.

– Хапшење бивших припадника Хрватског већа одбране у Орашју јесте Изетбеговићева освета. Циљ свега је урушавање партнерства лидера Хрвата у БиХ Драгана Човића и председника Републике Српске Милорада Додика – рекао је Галијашевић, коментаришући јучерашњу Изетбеговићеву изјаву у Бриселу да је „зачуђен због адресирања тог проблема на бошњачку политику“ коју, како је рекао, представља он.

Изетбеговић је додао да је „вршилац дужности главног тужиоца БиХ, након што је смењен тужилац који је био Бошњак, сада из реда хрватског народа и да је управо она покренула цели тај поступак, а да је хапшење извела Сипа на чијем је челу Србин“.

Он је додао да је реч о злочинима које су, како каже, евентуално починили Хрвати над Србима, те да ту ни на који начин нема Бошњака.

Поновивши да сви који су починили злочине треба да одговарају, Галијашевић је нагласио да је у „случају Орашје“ реч о „класичној политичкој освети Бакира Изетбеговића хрватском националном корпусу, коју су спровели његови људи, односно вршилац дужности главног тужиоца БиХ Гордана Тадић и директор Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ Перица Станић“.

– Тадићева је Хрватица из Живиница која има осећај за хрватски национални интерес исто као и Жељко Комшић, а Станић се залаже за српски интерес исто као и његов кум – министар безбедности у Савету министара БиХ Драган Мектић који га је и довео на функцију директора Сипе. Станић и Мектић константно злоупотребљавају обавештајни и безбедносни систем и најрадије би похапсили, све званичнике у Републици Српској и срушили све српске институције у земљи – навео је Галијашевић.

Он је нагласио да акција хапшења у Орашју није покренута из Бањалуке, како то Бакир Изетбеговић жели да представи да би себе приказао као некога ко нема утицај ни на Сипу, ни на правосуђе у БиХ што апсолутно није тачно.

Галијашевић је навео да је Изетбеговић током свог јучерашњег обраћања у Бриселу изнео низ неистина о ситуацији у БиХ, те да је видно узнемирен одговарао на питања чланова Спољнополитичког одбора Европског парламента која се тичу његове унитаристичке политике коју спроводи СДА, а чији је он лидер.

Према његовим речима, Изетбеговић је изнео још једну неистину, тврдећи да СДА у своје програмске основе није уградила елементе „Исламске декларације“, чији је аутор његов отац Алија.

– Истина је да се већ у првом члану програмских основа наводи да је СДА странка грађана и народа који припадају исламском историјском и цивилизацијском кругу. Из овога је видљив стварни циљ Изетбеговића и његове СДА, а то је стварање исламске државе у срцу Европе – упозорио је он.

Такође, каже Галијашевић, правдајући изградњу џамије краља Фахда у Сарајева, Изетбеговић је изнео још једну велику лаж – да у БиХ није било довољно џамија за време комунистичке власти, те да муслимани нису имали могућност да испољавају своју веру па су морали правити џамије у новом делу града.

– Да није тужно било би смешно. Права истина је да је у БиХ за време комунистичке власти било 1.135 џамија, односно много више него што је било заједно и православних и католичких цркава. Сада у Сарајеву имамо џамију краља Фахда која је вехабијски грудобран у срцу Европе са екстериторијалним статусом у коју не могу ући безбедносне агенције – нагласио је Галијашевић, подсетивши да је та комунистичка власт, о којој Изетбеговић износи неистине, муслиманима поклонила нацију.

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*