Џихадисти из Србије се од закона штите потврдама о школовању!

Екстремисти који из Србије одлазе да ратују у Ираку и Сирији при повратку добијају документ о тамошњем школовању, како би избегли затворске казне које их према новом закону чекају у Србији због ратовања у иностранству.

0

То је за данашњу Политику потврдио Игор Бечић, председник Одбора за контролу служби безбедности. Бечић додаје да се 11 џихадиста недавно вратило са ратишта у поменутим земљама.

„Имамо сазнања и оперативне податке где су били. Отишли су под маском школовања и то имају документовано. Знамо да су били на ратиштима, али кроз судски процес то је веома тешко доказати“, навео је Бечић.

За онога ко се борио на страном ратишту запрећена казна је од шест месеци до пет година затвора. Ако учествује у групи, чека га казна од једне до осам година робије. За организаторе који врбују будуће ратнике прописана казна је од две до 10 година, подсећа лист.

„Још 2013. године забележен је одлазак бораца на страна ратишта. Ове године утврђено је да је из наше земље отишло неколико особа“, рекао је Бечић.

Ратници са КиМ углавном иду на страна ратишта из материјалних разлога, а они из БиХ и Санџака махом одлазе због идеологије, пише лист.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*