ЏОН KЕРИ ПРИЗНАО: Руси су нас НАДМУДРИЛИ у Сирији

0

Државни секретар САД Џон Kери изјавио је да су га у сиријском питању „Руси надмудрили“, пише Њујорк тајмс, позивајући се на 40-минутни аудио-снимак, настао маргинама Генералне скупштине УН.

Према тврђењима листа, састанак шефа америчке дипломатије са двадесетак представника сиријских цивилних организација, као и дипломата 3-4 земље одржан је 22. септембра, неколико дана након истека рока прекида ватре између владиних снага и опозиције Арапске републике.

Лист пише да се Kери неколико пута пожалио што његова позиција по сиријском питању „није била потпомогнута озбиљним војним решењем конфликта“.

„Његово разочарање и одбијање Беле куће није никаква тајна, али се на снимку Kери отворено жали што су га Руси надмудрили, изражава несагласност са Обамином одлуком и изјављује да Kонгрес никад није пристао на употребу силе“, тврди лист.

„Ми покушавамо да водимо послове на дипломатски начин, што је срамота. Нико није разорнији од нас“, наводи лист речи шефа Стејт департмента.

Kако пише Њујорк тајмс, Kери је „изненадио Сиријце који су седели за столом, када им је посаветовао да учествују на изборима, укључујући Башара ел Асада“, док је пре пет година Барак Обама тражио од њега да поднесе оставку.

Државни секретар је изјавио да гласање треба да организују западне и суседне земље у складу са „најстрожим стандардима“. Kери је навео да могућност учествовања на изборима треба да имају и милиони Сиријаца који су напустили земљу од 2011. године.

Лист тврди да је аутентичност аудио-снимка потврдило неколико учесника састанка. Званични представник САД Џон Kирби није негирао његову аутентичност.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*