Џонсон у проблему због посете Србији и књиге о Черчилу

0

Лабуристичка партија тражи објашњење од британског шефа дипломатије Бориса Џонсона о његовом понашању приликом посете Србији.

Kако преносе светски медији, лабуристи су питали Џонсона зашто је део времена проведеног на званчном путовању провео промовишући своју књигу.

Наводи се да је бивши градоначелник Лондона у Београду промовисао своју књигу “Черчилов фактор“ у једној књижари, а притом је потписивао примерке.

“Министар спољних послова, коме је посао дала премијерка Тереза Меј, треба да објасни зашто је причао о својој књизи током званичне посете“, наводе лабуристи.

Додаје се и да је Џонсон фотографисан у књижари, као и да су били присутни представници издавача књиге за српско тржиште, као и српски медији.

Из Форин офиса је саопштено да тај догађај није био у промотивне сврхе, а неименовани извор наводи да су он и његови сарадници тражили да се не прави спектакл, као и да је био осрамоћен када је видео да је на тај начин дочекан у књижари.

Извор додаје и да је он потписао примерке књиге малој групи људи “из љубазности“, док је из Џонсоновог кабинета наведено и да је потпуно погрешно говорити да је шеф дипломатије користио званично путовање за приватне интересе.

“Шеф дипломатије је позван да говори о медијским слободама у најстаријој књижари у Београду. Kњижара га је дочекала тако што је у први план поставила неколико примерка његове књиге, а локалци су га замолили да се потпише“, наводи се у одговору из Форин офиса.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*