Џорџ Буш: Имамо доказе да се Русија мешала у америчке изборе

0

Бивши председник САД Џорџ Буш Млађи изјавио да „постоји прилично јасан доказ да се Русија мешала“ у америчке председничке изборе 2016.

Он је тиме директно оспорио тврдње актуелног председника Доналда Трампа који негира да је Москва покушавала да утиче на то гласање. „Постоји прилично јасан доказ да су се Руси мешали. А да ли су они утицали на резултат (избора), друго је питање“, рекао је Буш у Абу Дабију где учествује на самиту у организацији америчког Милкен института.

Буш је рекао и да је „проблематично да се страна држава меша“ у изборни процес у САД.

Иако није именовао Трампа, делује да је Буш, који је такође републиканац, желео том изјавом да отежа Трампове покушаје да успостави топлије односе с Русијом.

Бела кућа за сада није коментарисала Бушову изјаву.

Америчке обавештајне службе су закључиле да се Русија мешала у изборе 2016. године како би помогла Трампу да победи на њима. У САД су у току бројне истраге о томе да ли је Трампов изборни штаб помагао Кремљу у његовом настојању. С друге стране, Трамп упорно негира да је био у било каквом „дослуху“ с Русијом.

За руског председника Владимира Путина Буш је рекао да размишља по принципу потпуне победе и тоталног губитка. „Он не размишља како можемо заједно да победимо. Он мисли једино како он да победи, а ви да изгубите“, рекао је Буш.

Буш је додао да Путина „мучи распад Совјетског Савеза“ и да већина његових потеза има за циљ обнову некадашње совјетске хегемоније.

Нагласио је и потребу да САД подрже НАТО и своја друга савезништва у свету.

(Бета)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*