ЕДИ РАМА ПРИКРИВЕНО ПРЕТИ: Не желимо Велику Албанију али ви је можете призвати

0

Премијер Албаније изјавио је да нико не жели „велику Албанију“, али да када неко стално виче „вук, вука“, може и да га призове

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је вечерас да нико не жели „велику Албанију“, али да када неко стално виче „вук, вука“, може и да га призове.

Рама је, на презентацији књиге „Нова држава – модерни државник Хашим Тачи“, рекао да је време да сви схвате да не постоји никакав други план Албанаца него да и Албанија и самопроглашено Косово уђу у Европску унију.

„Не знам ни међу највећим националистима да је неко заговарао велику Албанију. То је коришћено као оправдање за етничко чишћење“, тврди албански премијер. Он је изразио задовољство што види позитиван развој у односу Албаније са Србијом.

„Ми имамо добре односе са Србијом, а Косово не тако добре, али то је нормално“, указао је он. Рама, такође, тврди да је тзв. држава Косово постала безбедно место за Србе. У свом обраћању присутнима у Дипломатској академији у Бечу, он је указао да је велики проблем немогућност слободног путовања.

„На Косову су власти изложене великим изазовима, јер како објаснити људима да су могли слободно да путују за време Тита, па чак и Милошевића, то јест под диктаторима, а сада не могу“, указао је Рама. Када је реч о ЕУ, од које тражи отварање преговора са Албанијом, Рама је рекао да не прети више него што чини председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

„Никада нисам рекао да треба интегрисати Западни Балкан у ЕУ јер у супротном може доћи до новог рата. Ја мислим да је то мало претерано, али је неопходна европска перспектива нашем региону“, закључио је он

У Дипломатској академији у Бечу је, у организацији Аустријског института за европске и безбедносне политике и Института дунавског региона и централне Европе (ИДМ) представљена књига британске новинарке Сузи Џегер о Хашму Тачију.

На презентацији су говорили су сам Тачи, затим, Алберт Роан, бивши учесник у преговорима о статусу Косова и Метохије и некадашњи генерални секретар аустријског министарства за спољне послове, Волфганг Петрич, бивши изасланик ЕУ за Косово и Метохију. Представљање књиге је најављено помпезним саопштењем које се завршава тврдњом да је књига „прича о ретком успеху западне војне интервенције и првој биографији новог председника Косова, најмлађе европске државе“.

На ову најаву многи су реаговали подсећањем да је агресија НАТО на Србију (СРЈ) 1999. године извршена у савезу са терористичком ОВК, чији је један од лидера био управо Хашим Тачи. Противници признања једностране проглашене независности Косова, због тога, виде књигу као пропаганду НАТО и савезништва са терористичком ОВК.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*