ELIS: Priznanje Kosova nije neopozivo

0

Izvršni direktor Međunarodne advokatske komore sa sjedištem u Londonu Mark Elis smatra da je teško za /samoproglašeno/ Kosovo da tvrdi da je priznanje države trajno neopozivo i ističe da ne postoji opšta zabrana da se povuče jednom izdato priznanje.

Elis je rekao da je priznanje država u međunarodnom pravu politički akt, pa je slično tome i povlačenje priznanja nezavisnosti politički akt.

„Ne postoji opšta zabrana da se povuče jednom izdato priznanje“, izjavio je Elis za „Radio Slobodna Evropa“ nakon što su vlasti u Srbiji objavile da je južnoamerička država Surinam povukla priznanje Kosova kao nezavisne države, a kosovskih vlasti navele da o tome još nisu zvanično obaviještene.

Prema Elisovim riječima, u međunarodnom pravu postoje dvije glavne teorije o priznavanju država – konstitutivna i deklarativna.

Prema konstitutivnoj teoriji, država je država jedino ako je priznaje značajan broj drugih država, a deklarativna teorija procjenjuje da li država ispunjava objektivne kriterijume državnosti i na osnovu nje je priznanje druge države irelevantno za status državnosti, rekao je Elis.

On je naveo da je, uopšteno gledano, na osnovu deklarativne teorije, priznanje države u međunarodnom pravu politički akt, za razliku od zakonskog.

„Shodno tome, u međunarodnom pravu ne postoji dužnost da se država prizna, niti pravo da država bude priznata. Slično tome, povlačenje priznanja je politički akt, i kao takav ne postoji opšta zabrana ili obaveza o povlačenju jednom priznate države, kao što je slučaj Surinama. Prema tome, mislim da je teško za Kosovo da tvrdi da je priznanje države trajno neopozivo“, istakao je Elis.

 

 

RTRS

POSTAVI ODGOVOR

*